DIPLOMA IN NURSING

PERINCIAN PROGRAM

 

Diploma Kejururawatan menawarkan pelajar keupayaan untuk berfungsi dengan berkesan dan mempunyai pengetahuan yang cukup mendalam untuk memulakan amalan profesional. Program ini menyediakan pelajar untuk amalan profesional dengan cara yang sangat baik dan juga untuk pembangunan peribadi yang berterusan. Selanjutnya program ini membolehkan pelajar berfungsi secara kolaboratif dan berkesan sebagai penyedia penjagaan kesihatan dan ahli pasukan. Ia memudahkan para pelajar untuk berkomunikasi dengan berkesan dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan dan diploma terbaik dalam program kejururawatan mengubah pelajar menjadi profesional penjagaan kesihatan matang.

 

DETAIL PROGRAM

Tempoh Program: Sepenuh Masa (3 Tahun / 6 Semester Panjang & 2 Semester Pendek)

 

Yuran Pendidikan:

Tempatan (KPJUC, Nilai): RM52,850 Tempatan

(KPJIC, JB): RM46,200

Antarabangsa: RM80,400 

KERJAYA MASA DEPAN

 

Setelah selesai 3 tahun. diploma dalam program kejururawatan di KPJUC, calon-calon akan layak untuk menduduki peperiksaan lembaga kejururawatan peringkat kebangsaan (LJM). Selepas pencapaian, mereka akan dianugerahkan status Jururawat Berdaftar Negeri (SRN).

 

Mereka akan bekerja * oleh hospital penjagaan kesihatan KPJ di seluruh negara dan institusi penjagaan kesihatan yang lain. Apabila pengesahan dibuat oleh lembaga kejururawatan negara masing-masing untuk kesetaraan, calon layak bekerja di seluruh dunia. 

 

SYARAT KEMASUKAN

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau  *  dengan  LIMA (5)  kredit Kredit mandatori dalam Bahasa Melayu Matematik (asas atau tambahan atau moden) Sama ada SATU (1) kredit di bawah: Sains Am Biologi Kimia dan Lulus Biologi Fizik dan Lulus dalam Biologi Lulus dalam Bahasa Inggeris Kredit dalam  DUA (2)  mata pelajaran lain

Umur: 18 - 24 tahun
===================================