Diploma in Nursing

Diploma Kejururawatan menawarkan pelajar kebolehan serta pengetahuan yang mencukupi untuk memulakan latihan profesional. Program ini menyediakan pelajar untuk latihan profesional dengan cara yang sangat baik dan juga untuk menambahbaik perkembangan diri. Selanjutnya program ini membolehkan pelajar menjadi seorang yang boleh berkolaboratif sebagai penyedia penjagaan kesihatan dan ahli pasukan. Ini memudahkan pelajar untuk berkomunikasi secara berkesan dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan dan program diploma kejururawatan mengubah pelajar menjadi seorang profesional dalam penjagaan kesihatan.

Diploma Kejururawatan di KPJUC telah menghasilkan beribu-ribu Jururawat Berdaftar sejak tahun 1991, semuanya dilatih oleh Hospital Pakar KPJ di seluruh negara. Program ini diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Malaysian Nursing Board – Lembaga Jururawat Malaysia (LJM). Program ini bertujuan untuk mencapai keseimbangan antara teori dan praktik. Berikutan itu, pelajar kami belajar sekitar 30% di bilik darjah, 20% di Makmal Kemahiran di kampus kami dan 50% menjalani Latihan Klinikal di 28 hospital kami. Kami berbangga mempunyai ribuan Alumni Diploma Kejururawatan kami yang bekerja di hospital awam dan swasta sekarang sebagai barisan hadapan dan tulang belakang industri penjagaan kesihatan.

LALUAN KERJAYA

Setelah berjaya menyelesaikan 3 tahun diploma dalam program kejururawatan di KPJUC, calon akan layak menduduki peperiksaan lembaga jururawat peringkat kebangsaan (LJM). Setelah berjaya, mereka akan diberi status Jururawat Berdaftar Negeri (SRN). Mereka akan diambil bekerja* oleh Hospital KPJ Berhad di seluruh negara dan institusi kesihatan lain. Sebilangan besar mereka bekerja di Hospital Pakar KPJ sementara yang lain bekerja di hospital swasta atau awam lain. Setelah pengesahan dilakukan oleh Lembaga Jururawat negara masing-masing, calon akan layak bekerja di luar negara.

*bergantung kepada keputusan akademik, kokurikulum, sahsiah dan kekosongan.

Pelajar Kursus Kejururawatan di KPJUC Nilai

BUTIRAN PROGRAM

Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (3 Tahun -> 6 Semester)
Yuran Pengajian : RM46,200 (termasuk penginapan)
Kampus : KPJUC Nilai & KPJIC Johor
Pengambilan : Mac, Julai dan September (KPJUC Nilai)
: Julai dan September (KPJIC Johor)

SYARAT KELAYAKAN

Lulus SPM atau Setara

  • Lulus Bahasa Inggeris
  • Kredit dalam Bahasa Melayu
  • Kredit dalam sebarang 1 subjek Matematik DAN sebarang 1 subjek Sains
  • Kredit dalam 2 subjek lain

ATAU

Lulus SPM atau Setara

  • Memperoleh pengalaman kerja klinikal ≥ 3 tahun
  • Memiliki Sijil Pembantu Jururawat ATAU Sijil Jururawat Masyarakat
  • Berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia (MNB)
  • Memiliki Sijil Amalan Tahunan (APC) terkini untuk jururawat MNB

Nota:

* Kredit SPM = Gred C dan ke atas
* Lulus SPM = Gred E dan ke atas
* Subjek Sains termasuk Sains, Sains Gunaan, Fizik, Kimia dan Biologi
* Subjek Matematik termasuk Mathematics subjects include Elementary, Tambahan dan Moden
* Setara = Merujuk kepada kelayakan akademik luar negara yang diperoleh setaraf dengan SPM seperti yang diluluskan oleh MQA

BIASISWA UNTUK KURSUS KEJURURAWATAN

Untuk tahun 2021, KPJ menawarkan banyak peluang Biasiswa dalam bentuk Biasiswa oleh Merit yang mencerminkan komitmen kami dalam menjayakan profesional dan pemimpin masa depan dalam sektor penjagaan kesihatan. Dengan gabungan PTPTN dan Biasiswa kami, ramai pelajar mungkin tidak perlu membayar atau membayar sedikit yuran pengajian. Penginapan di asrama sepanjang 3 tahun pengajian anda sudah termasuk dalam tuisyen dan yuran. Sila rujuk jadual berikut untuk menunjukkan berapa sebenarnya yang anda perlu bayar atau akan terima untuk kajian anda. Pengiraan ini berdasarkan syarat bahawa anda, hampir seperti semua pelajar kami sekarang, diluluskan dan menerima PTPTN untuk membayar tuisyen dan yuran anda. Kami akan membantu anda untuk memohon PTPTN pada minggu orientasi anda.

*BSH = Bantuan Sara Hidup

Biasiswa bagi Diploma in Nursing di KPJUC Nilai
Biasiswa bagi Diploma in Nursing di KPJIC Johor
Syarat Kelayakan bagi Diploma in Nursing di KPJUC Nilai dan KPJIC Johor

× Whatsapp