Foundation in Science

Program Pra-Sarjana Muda di KPJUC (Foundation in Science) berusaha untuk melibatkan pelajar dalam siri kursus padat yang menarik dan mencabar yang akan memberi mereka wawasan dan pengalaman yang berguna untuk meneruskan minat sepanjang hayat dalam pengajian tinggi.

Program asas satu tahun sepenuh masa dengan dua semester panjang dan satu semester pendek ini memastikan pelajar dapat berfikir secara kritis, menyampaikan hujah dengan yakin dan berkomunikasi dengan masyarakat dalam dunia yang mencabar hari ini. Ia menggalakkan pelajar untuk menjadi serba boleh kerana mereka terdedah kepada aktiviti kokurikulum melalui pelbagai kelab pelajar yang dinamik.

Program ini juga memupuk minat dalam mempelajari sains di kalangan pelajar melalui bengkel sains interaktif dan eksperimen makmal. Keunikan program pra-universiti ini adalah bahawa para pelajar juga berpeluang untuk melanjutkan pelajaran dalam program ijazah bukan sains. Dalam pada itu, program ini menyediakan asas kepada pelajar untuk memupuk minat dalam memenuhi keperluan pasaran pekerjaan sebenar dalam bidang yang mereka inginkan untuk kelayakan ijazah sarjana muda. Ringkasnya, ini adalah program yang komprehensif dengan persekitaran pembelajaran yang dinamis dalam mencapai impian, dan pensijilannya sah untuk universiti awam dan swasta kerana disahkan sepenuhnya oleh Malaysian Qualifications Agency (MQA).

BUTIRAN PROGRAM

Code : R/010/3/0091 (10/2027) (MQA/FA1678)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (1 Tahun-> 2 Semester Panjang & 1 Semester Pendek)
Yuran Pengajian : RM7,500
Kampus : KPJUC Nilai
Pengambilan : Mac, Julai dan September

LALUAN PENDIDIKAN

Kursus-kursus Bachelor yang ditawarkan setelah tamat pengajian dalam kursus Foundation in Science adalah :

 • Pre-Nursing->Bachelor of Science in Nursing
 • Pre-Pharmacy ->Bachelor of Pharmacy
 • Pre-Pharmaceutical ->Bachelor of Pharmaceutical Science
 • Pre-Physiotherapy->Bachelor of Physiotherapy
 • Pre-Occupational Therapy->Bachelor of Occupational Therapy
 • Pre-Medical Imaging->Bachelor of Medical Imaging
 • Pre-Psychology->Bachelor of Psychology

SYARAT KELAYAKAN

Warganegara:

 • Lulus SPM/SPMV/O-level ≥ 5C (Matematik, 2 Subjek Sains & 2 Lain-lain Subjek)
 • Lulus Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris

KELEBIHAN PROGRAM ASASI SAINS DI KPJUC

 1. Tempat Terjamin : Setelah menyelesaikan dengan jayanya program Asasi Sains, pelajar akan dijamin tempat di program Ijazah Sarjana Muda pilihan mereka di KPJUC. Ini memberikan laluan yang jelas bagi pelajar untuk meneruskan pengajian mereka tanpa perlu melalui proses permohonan yang bersaing sekali lagi.
 2. Keutamaan Tertinggi untuk Biasiswa atau Dermasiswa: Pelajar akan mendapat keutamaan tertinggi untuk mendapatkan Biasiswa atau Dermasiswa untuk program Ijazah Sarjana Muda mereka, tertakluk kepada pemenuhan syarat-syarat Bantuan Kewangan KPJUC.
 3. Yuran Pendidikan RM7,500 akan ditolak sekiranya pelajar diterima dan meneruskan sebarang program Ijazah Sarjana Muda di KPJUC dengan serta-merta setelah menyelesaikan Asasi Sains mereka.
× Whatsapp