Categories
Uncategorized

Bagaimana Berubah?

BAGAIMANA  UNTUK BERUBAH

” Sekali air bah, sekali pasir berubah”.

Perumpamaan ini berkait rapat dengan  kehidupan kita. Namun, perubahan pada pasir itu hanya berlaku jika air bah. Jika kita ibaratkan kita adalah ‘pasir’ itu, maka pasir hanya akan berubaha bila dilanda iar bah.

Jadi, dalam kehidupan kita jika kita menunggu air bah itu, dan ia tidak berlaku, maka kita juga tidak lah berubah. Sampai bila menunggu jika ia tidak bah? Kita bicarakan di sini bahawa kita perlu sentiasa berubah. Berubah dari situasi yang kurang kepada yang lebih. Persoalannya kini, apakah yang perlu DIUBAH bagi menjadikan kita lebih baik dari sekarang.

“CHANGE”

Saya berikan tajuk kita hari ini dalam Bahasa Inggeris, namum, ulasannya sama-sama kita fikirkan. Baca

Pertamanya

“Change Your ‘Character’ ”

Ubah ciri-ciri diri anda. Jika memiliki ciri-ciri diri yang tergolong dalam ciri yang negatif, tukar kepada yang positif. Malas kepada rajin, jahat kepada baik, ponteng kepada hadir, nanti dulu kepada lakukan sekarang, selekeh kepada kemas dan sebagainya.

Hakikatnya ciri-ciri diri inilah yang mempengaruhi segala perlakuan dan tindakan anda. Ini bermakna jika anda mahu melakukan perubahan anda perlu melakukan perubahan pada ciri-ciri diri anda terlebih dahulu.. Mari kita lakukan…

6 ciri karektor yang wajar dijanakekalkan…

Kebolehpercayaan (Trustworthiness)

Bersikap jujur ??• Jangan menipu, menipu, atau mencuri • dipercayai – kata dikota • Berani kerana benar • Membina reputasi yang baik • setia – setia kepada keluarga, rakan-rakan anda, dan negara.

Menghormati (Respect) Menghormati orang lain ; mengikut Peraturan • bertolak ansur dan menerima perbezaan • Beradab sopan, Hindar bahasa buruk • mempertimbangkan perasaan orang lain • Jangan mengugut, memukul atau menyakiti sesiapa • Kawal kemarahan, penghinaan, dan perselisihan.

Bertanggungjawab (Responsibility) Lakukan apa yang perlu anda lakukan . Rancang masa hadapan. Bersabar dan terus mencuba. buat yang terbaik. Disiplin diri sendiri. Berfikir sebelum bertindak. belajar meramal kesan tindakan. Bertanggungjawab pada kata-kata, tindakan dan sikap anda. Jadi contoh pada orang lain.

Keadilan (Fairness) Menggunakan peraturan • Mengikut giliran dan berkongsi • berfikiran terbuka; mendengar pandangan orang lain • Jangan mengambil kesempatan daripada orang lain • Jangan menyalahkan orang lain tidak berhati-hati • Rawat semua rakyat dengan adil

Penyayang (Caring) Berbuat baik • berkasih sayang dan tunjukkan sikap ambil berat anda •mengucapkan terima kasih • Memaafkan • Membantu orang lain

Kewarganegaraan (Citizenship)

Apakah sumbangan anda untuk membuat sekolah dan masyarakat yang lebih baik • Bekerjasama • Libatkan dalam hal ehwal masyarakat • Sentiasa hadir dan mengambil bahagian • Jadilah jiran yang baik • Mengikut undang-undang dan peraturan • Menghormati pihak berkuasa • Melindungi alam sekitar • Sukarelawan Betulkan dan janakanlah 6 dasar kearah perubahan karektor anda ini…

Kedua,

“Change Your Hope”

Ubah harapan anda. Apabila kita mula merubah ciri-ciri diri kita maka kita boleh mula mencerna harapan. Harapan adalah dokumentasi minda. Harapan itu tidak kelihatan pada mata kasar. Ia adalah ‘janaan minda’. “Aku tiada harapan dapat A’. “Aku tiada harapan lulus” . Aku tiada harapan cemerlang”. “Aku mungkin hanya boleh dapat bla bla..bla..” adalah mainan minda yang negatif berpunca dari karektor yang negatif. Maka perubahan karektor anda membolehkan harapan anda diubah. “Aku boleh berjaya, aku boleh cemerlang, aku boleh lakukan atau aku berupaya menjadi mahasiswa” adalah perubahan positif dalam harapan anda. Ia amat penting untuk menjana motivasi diri anda.

Ketiga,

“Change Your Attitude”

Ubah Sikap anda Dominasi faktor sikap dalam mempengaruhi seseorang sudah dibuktikan. Mungkin kita kurang sedar atau tidak sedar langsung sikap negatif kita. Maka sentiasalah berubah ke arah sikap yang positif. Sikap yang positif dapat membantu untuk menangani lebih mudah dengan hal-ehwal kehidupan harian. Ia membawa keyakinan ke dalam hidup anda, dan membuat ia lebih mudah untuk mengelakkan bimbang dan pemikiran negatif. Jika anda jadikan ia sebagai satu cara hidup, ia akan membawa perubahan yang membina ke dalam hidup anda, dan membuat mereka gembira, lebih cerah dan lebih berjaya. Dengan sikap yang positif anda melihat sisi terang hidup, menjadi optimistik dan mengharapkan yang terbaik untuk berlaku.Ia adalah satu keadaan fikiran yang lebih bernilai membangunkan dan memperkukuh diri anda. Manfaat daripada sikap yang positif: Membantu mencapai matlamat dan mencapai kejayaan. Kejayaan yang dicapai dengan lebih cepat dan lebih mudah. Lebih bahagia . Lebih banyak tenaga. Kekuatan kuasa dalaman yang lebih besar. Keupayaan untuk memberi inspirasi dan memotivasikan diri anda dan lain-lain. Kurang permasalahan yang dihadapi di sepanjang jalan. Keupayaan untuk mengatasi apa-apa kesukaran. Kehidupan yang menyegarkan. Anda dihormati .

Keempat,

“Change Your Needs”

Ubah Keperluan Anda.

Hirarki Maslow menggariskan keperluan-keperluan manusia. Keperluan peringkat asas, psikologi dan keselamatan sudah pasti anda nikmati dalam zaman sekarang ini kecuali bagi yang terlalu daif. Namun kejayaan memenuhi keperluan asas makan, minum, keslematan dan pakaian itu memang penting. Di peringkat sekarang anda sudah perlu mengubah keperluan kepada peringkat tinggi yakni kasihsayang, hargadiri dan penghargaan kendiri. Kasihsayang .Manusia perlu rasa semangat kekitaan dan penerimaan, sama ada ia datang dari kumpulan sosial yang besar, seperti kelab-kelab, budaya pejabat, kumpulan agama, badan-badan profesional, pasukan sukan, geng, atau sambungan sosial kecil (ahli keluarga, rakan-rakan intim, mentor, rakan-rakan rapat, confidants). Mereka memerlukan kasih sayang dan disayangi (seksual dan tidak-seksual) oleh orang lain. Pengiktirafan diri. Semua manusia mempunyai perlu dihormati dan mempunyai harga diri dan maruah diri. Diri membentangkan keinginan manusia biasa yang boleh diterima dan dihargai oleh orang lain. Orang ramai perlu untuk melibatkan diri untuk mendapat pengiktirafan. Ketidakseimbangan di peringkat ini boleh menyebabkan harga diri rendah atau rasa rendah diri. Penghargaan Diri . Contoh, “Apa yang dapat oleh seorang lelaki buat dan ada, dia mesti ada. Ini membentuk asas yang perlu dilihat untuk diri-aktualisasi. Pada tahap ini mesti ada potensi seseorang dan merealisasikan potensi dirinya .Maslow menjelaskan keinginan ini sebagai keinginan untuk menjadi lebih dan apa yang seseorang itu, untuk menjadi semua bahawa seseorang itu mampu menjadi. Jadi, jika anda ingin dihormati kini, atau masa akan datang anda amat perlu melakukan perubahan kepada keperluan anda. anda perlu dihormati, maka lakukan sekarang, bertindak sekarang untuk mengubah karakter, harapan, sikap anda untuk mendapatkan keperluan penghargaan anda dimasa hadapan.

Kelima,

“Change Your Goal”

Ubah Matlamat Anda “Apakah cita-cita kamu?” . Itu soalan guru semasa kita berada di tahun satu. anda ingat??. Jika ingat, maka ia menggambarkan bahawa semua orang sudah mempunyai matlamat semenjak ia dapat berfikir. Semasa tahun satu anda mungkin menjawab untuk menjadi guru, doktor, Kerani atau sebagainya. Ianya berkisar dari apa yang anda pernah lihat dan dengar… Kini anda berada di tahap lain.. Jika anda hany menetapkan matlamat hanya untuk lulus SPM maka anda akan mengubah 4 perkara di atas tadi sesuai dengan matlamat untuk lulus SPM sahaja. Jika anda memasang matlamat untuk mendapat 5A+ maka segala yang direncanakan akan berkisar sebanyak itu sahaja. Jika anda meletakkan matlamat ‘Mesti berjaya mendapat Ijazah..maka usaha anda adalah untuk mendapat ijazah. Berbeza jika anda meletakkan matlamat “Mendapat Ijazah Kelas Pertama” maka usaha anda akan berbeza.   Maka, untuk memastikan usaha anda yang telah dibina berasaskan perubahan C H A N … tadi akan berterusan dengan tindakan yang kukuh, maka anda perlu mengubah matlamat anda ke matlamat lebih cemerlang…

Keenam,

“Change Your Expectation”

Ubah Jangkaan Anda   “Biasa”. “Agak-agak awak dapat apa?”. Boleh ke?. Soalan yang biasa didengar. Ini adalah gambaran orang yang tidak yakin. Ia tidak yakin bukan kerana tidak mempunyai keyakinan diri tetapi kerana tiada keyakinan bahawa segala tindakannya ke arah mencapai matlamat telah dilakukan dengan sempurna. Wajarnya kita membuat jangkaan yang waras. Jika kita jangka bahawa kita tidak akan mendapat hasil seperti yang kita kehendaki dalam ‘goal’ maka tindakan lain perlu dibuat, iaitu menggandakan usaha ke arah itu. Mengubah jangkaan tidak susah tetapi mengubah jangkaan yang waras dan benar adalah susah.   Pun begitu, jika saya diberi tugas untuk meletakkan jangkaan ‘hit’ ke laman ini, saya meletakkan sasaran 10,000 hit dalam masa 3 bulan. Untuk mencapai jangkaan itu maka saya perlu melakukan promosi demi promosi dengan penggunaan pelbagai kaedah. 

Maka jelaslah mengubah jangkaan itu sangat baik kerana ia mendorong tindakan kita untuk mencapai ‘goal’ kita. Jadi ubahlah jangkaan kecemerlangan anda setinggi mungkin dan lakukan untuk kecemerlangan itu.   JIKA MAHU BERUBAH..UBAHLAH ‘CHANGE’ ..BERUBAHLAH 360 DARJAH..