Categories
Uncategorized

Apa itu Sains Aktuari?

APA ITU SAINS AKTUARI  

Bidang aktuari adalah bidang yang agak asing bagi kebanyakan orang dan merupakan salahsatu bidang yang belum mendapat perhatian daripada golongan muda sedangkan permintaantenaga mahir di bidang ini begitu diperlukan.

Perkembangan pesat yang berlaku di dalam industri kewangan, pelaburan dan insuransdalam pembangunan negara memerlukan ramai tenaga mahir di bidang ini. Apa, yang pastitenaga kerja bumiputera yang lulus di dalam bidang mi masih kurang.Skop bidang mi meninjau pelbagai peristiwa serta menganalisis pelbagai ketidaktentuanyang mempunyai kesan ke atas hayat manusia seperti kelahiran, kematian, perkahwinan, penyakit, kemalangan, persaraan dan kesan kewangan dalam masyarakat.Tujuan utama program ini untuk menyediakan pengetahuan asas yang diperlukan oleh ahliaktuari.

Program ini juga bertujuan untuk menyediakan para lulusan universiti yang berkaliber bagi mengendalikan urusan perniagaan insurans dan sistem kewangan lain yang bersangkutan dengannya.Pelajar yang ingin mengikuti program ini dan memilihnya sebagai kerjaya perlumempunyai kemahiran matematik dan bahasa Inggeris yang baik. Kemahiran pengurusan dankomunikasi yang berkesan juga penting memandangkan seorang aktuari itu perlu berjumpadan berbinang dengan orang ramai.!ntuk memperoleh kemahiran tersebut, semasa pengajian pelajar akan didedahkandengan pengajian asas matematik seperti statistik, kuantitati”, algebra dan sebagainya. Selainitu, pelajar didedahkan dengan asas ekonomi, matematik kewangan, asas perakaunan dankewangan, matematik aktuari, kaedah berangka, kaedah statistik, teori risiko, analisis pelaburan dan pengurusan port”olio, perancangan dan pengawalan aktuari dan isu#isu dalam sains aktuari.

Peluang kerjaya memang erah apabila memilih bidang ini. Kurikulum yang diatur bukan hanya memberi penekanan terhadap kemahiran matematik tetapi juga di dalam bidangekonomi, perakaunan dan sains. 

Bagi pelajar yang menyedari bahawa kerjaya ini mempunyai prospek yang luas tentunyasains aktuari menjadi pilihan. Bagi mereka yang berminat dengan angka-angka, kerjaya di bidang sains aktuari adalah pilihan yang tepat, ini kerana tugas ahli aktuari ialah membuatta”siran untuk menari nilai yang melibatkan nilai tanah, aset atau insurans.

Selain itu, lulusan bidang mi boleh menceburi pekerjaan seperti pegawai pengauditan, pegawai tuntutan, pegawai bank, ahli aktuari di syarikat insurans, perunding aktuari dan pengurus.  

CIRI-CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN ialah Meminati bidang ini. Berpengetahuan di bidang matematik, statistik dan ekonomi Mahir di bidang komputer Mempunyai kemahiran menganalisis.

INI PENGALAMAN YANG HEBAT… SILA BACA

Saya muatkan lagi di sini satu perikan dari Blog Amiratulnadiahhasan.wordpress.com  yang membicarakan tentang apa itu Sains Aktuari dari pengalamannya sendiri. Namun, yang ingin saya pesan di sini, bukan hanya anda membaca apa yang di salin  dari pengalaman Amiratul tetapi anda perlu melihat lebih 500 komen dan pandangan,  respon para pembaca mengenai Sains aktuari kerana ini akan menjelaskan lagi  pengetahuan anda tentang Sains Aktuari.

Komen-komen itu anda boleh lihat di sini

” Murid-murid, dah besar nanti nak jadi apa??”

“doktor!” “cikgu!” “polis!” “Jurutera!”

“Saya nak jadi seorang aktuari!”

Bayangkan kalau ada seorang anak murid menjawab hendak menjadi seorang aktuari, pasti cikgu akan   menggaru-garu kepala, tertanya-tanya, mungkin juga selepas itu terus surf internet, mencari makna ‘aktuari’. 

Apa agaknya, berkaitan laut ke??marin ke??ada pula perkataan sains kat depan tu?? Saya selalu tergelak, apabila orang bertanya tentang kos yang saya pilih, semua akan membuat muka pelik  bila saya menyebut kos ‘sains aktuari’.

Payah untuk saya menjawab kerana saya pun tidak tahu bagaimana  untuk menerangkan dengan sejelasnya. Ada yang mengatakan kos berkaitan laut kerana mungkin bunyinya  dekat-dekat dengan ‘akuari’, mungkin. Saya akan sedaya upaya menerangkan atau untuk mudah, saya akan  menjawab, lebih kurang sains matematik, banking, insurans. Saya pun tidak pasti adakah penerangan itu yang  terbaik, tetapi itu sahaja yang mampu saya terangkan lantaran saya juga baru sahaja memasuki alam aktuari ini. Jadi pada post saya kali ini, saya akan berkongsi sedikit tentang kursus ini bagi menerangkan kepada sesiapa yang  masih tertanya-tanya, dan juga untuk adik-adik yang akan menamatkan peperiksaan SPM tidak lama lagi. 

Sedikit sebanyak mungkin mereka akan berminat untuk mengambil kursus ini. Di Malaysia, kursus ini masih tidak berkembang dengan pesat  tetapi nampaknya kini keperluan seorang  aktuari semakin dirasai oleh syarikat-syarikat besar. 

Baru-baru ini, kakak saya menghadiri pameran kerjaya  di UKM dan melihat kebanyakan syarikat-syarikat besar kini memerlukan seorang aktuari. Pada saya,  ini perkembangan yang baik kerana apabila saya menamatkan pengajian nanti, lebih mudah untuk saya mendapat pekerjaan 🙂

Setakat ini, dalam pengetahuan saya, cuma ada beberapa buah universiti sahaja di Malaysia yang menawarkan kursus ini  iaitu UKM (sarjan muda), UITM (diploma dan sarjana muda), USIM dan saya baru terbaca baru-baru ini di Institut Sains  Matematik Universiti Malaya juga ada menawarkan bidang Sains Matematik pengkhususan dalam Matematik Aktuari dan  Kewangan.

Bagi di luar negara pula, negara yang bagus untuk kursus ini ialah USA, UK dan Australia. Untuk tajaan JPA,  biasanya JPA akan menghantar ke US atau Australia untuk sains aktuari, seperti saya, saya akan dihantar ke US dan sekarang  saya sedang menjalani American Degree Transfer Program (ADTP). Kalau tiada aral melintang dan dengan izin Allah,  saya akan ke sana pada musim luruh tahun 2010 🙂

Yang pasti membuatkan ia lebih menarik lagi ialah, kerjaya aktuari ini adalah antara 25 most highest paid job pada masa sekarang! Apakah yang dimaksudkan dengan sains aktuari? Seorang aktuari merupakan ahli perniagaan profesional yang berhubungkait dengan rekacipta insurans, pencen dan program- program kewangan yang lain.

Melalui aplikasi kebarangkalian, statistik, teori risiko dan prinsip-prinsip kewangan, seorang  aktuari dapat mengira risiko masa hadapan berkaitan dengan program insurans, anuiti dan pencen.

Untuk mencapai kesemua ini, seorang aktuari harus terdahulunya mengumpul dan menganalisa data untuk membentuk model  matematik. Model-model kebarangkalian penyakit, kematian, kemalangan dan sebagainya serta jadual-jadual kebarangkalian  pengangguran dan sebagainya dibina. Selepas kesemua kebarangkalian dan kos syarikat dikira, seorang aktuari mampu  menetapkan harga premium yang akan memenuhi keperluan pembayaran manfaat insurans yang dijangkakan. Seorang aktuari pernah dikenali sebagai arkitek kewangan dan ahli matematik kemasyarakatan disebabkan oleh kombinasi unik  kemahiran analisis dan perniagaan mereka dalam menyelesaikan masalah kewangan dan sosial yang kian meningkat.

Pengiraan  dan perancangan seorang aktuari adalah tulang belakang industri insurans dan sekuriti kewangan. Kerja-kerja aktuari banyak  melibatkan matematik, seorang aktuari juga mesti senantiasa mengikuti perkembangan isu-isu semasa dan tren perniagaan,  sains kemasyarakatan , undang-undang dan ekonomi. 

[1] Siapa yang sesuai untuk menjadi aktuari?

Pelajar cemerlang yang sangat baik dalam matematik. Seorang suka menyelidik dan senantiasa ingin tahu yang gemar mempelajari sesuatu dan suka menyelesaikan masalah rumit. Seorang yang gemar permainan strategi seperti catur dan permainan komputer yang mencabar. Seorang yang gemar menulis dan berkomunikasi dengan orang lain. Minat dalam isu-isu sejarah, sosial, perundangan dan politik. Seorang yang mempunyai motivasi diri dan mempunyai sifat kepimpinan. 

[1] Kebolehan yang baik dalam matematik untuk membolehkan pentafsiran ,penganalisaan dan penyelesaian masalah dilakukan. Pandangan praktikal Minda yang sentiasa analitis Boleh menghadapi masalah kewangan,pengurusan dan perhubungan manusia Boleh bertutur dan menulis dengan baik untuk tujuan komunikasi Pendidikan universiti dalam bidang matematik, statistic dan Sains aktuari. Boleh membuat keputusan dengan baik,mempunyai imaginasi dan berfikiran logic Kefahaman mendalam dalam ekonomi am,kecenderungan sosial ,perundangan dan kesihatan

[2] Ini adalah sedikit sebanyak tentang sains aktuari di Malaysia. Mungkin apabila saya sudah menyambung pelajaran  di US saya boleh menceritakan tentang kursus ini di sana pula,insyaAllah. Tetapi setakat pengetahuan saya kini,  subjek teras bagi sains aktuari ini ialah economics, calculus dan accounting. Adik-adik yang mengambil aliran sastera di sekolah juga boleh mengambil kursus ini, cuma perlu mendapat A  dalam matematik dan matematik tambahan. Juga bagi sesiapa yang mahu ke luar negara, pastikan  Bahasa Inggeris dan Sejarah jangan diabaikan. Untuk mendapat tajaan ke luar negara, pada kebiasaannya  penaja menetapkan sekurang-kurangnya 8A atau 8 1A. Jadi bagi yang sudah berhajat untuk ke luar negara,  mulakan langkah dari sekarang. Plan your life!