Bachelor of Medical Imaging (Hons)

Pemeriksaan Perubatan berkaitan dengan prosedur diagnostik, penapisan kesihatan, dan penyelidikan, menggunakan teknologi peralatan yang canggih dan sentiasa berkembang seperti radiografi umum, tomografi berkomputer (CT), imbasan resonans magnetik (MRI), dan ultrasonografi. Imej perubatan badan manusia dihasilkan untuk membantu diagnosis dan perancangan rawatan. Radiografer diagnostik adalah pemain penting dalam pasukan penjagaan kesihatan, untuk memberikan perkhidmatan yang sensitif dan berpusatkan kepada pesakit menggunakan peralatan khusus ini. Seorang radiografer yang lebih pakar mungkin bekerja dalam modaliti yang berbeza seperti fluoroskopi, mammografi, perubatan nuklear, dan radiologi intervensi. Prospek pemeriksaan perubatan tidak hanya berputar di dalam bidang klinikal, tetapi juga meluas kepada penyelidikan, pentadbiran, dan pendidikan.

Bachelor of Medical Imaging (Hons) adalah program empat tahun yang menyediakan graduan untuk menjadi seorang radiografer diagnostik yang kompeten secara profesional. Kurikulum ini dibangunkan dengan berunding rapat dengan industri klinikal, sejajar dengan keperluan dan permintaan dalam tren semasa dalam amalan klinikal radiologi. Modul-modul yang disampaikan tidak hanya bertujuan untuk melengkapi graduan dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan, tetapi juga untuk melatih mereka dalam mencapai kapasiti interpersonal yang tertinggi, serta kemahiran pemikiran kritis dan keputusan.

LALUAN KERJAYA

Graduan kursus ini boleh berkembang sebagai seorang radiografer profesional, mengawasi setiap fasiliti dan peralatan di bawah jagaan serta menjalankan prosedur jaminan kualiti. Profesi bukan klinikal dari kursus ini mungkin termasuk pensyarah (pendidikan), pakar aplikasi modaliti, dan mengkoordinasikan aktiviti penyelidikan yang dikenal pasti dengan menyediakan sumber untuk tinjauan literatur, metodologi penyelidikan, dan menyampaikan dapatan penyelidikan.

PERINCIAN PROGRAM

Kod : R/725/6/0024 (02/2025) (MQA/FA1680)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (4 Tahun/8 Semester)
Yuran Pengajian : RM80,000 (inclusive accommodation for 1st year only)
Kampus : KPJU Nilai
Pengambilan : Mac dan Oktober

BIASISWA

KPJ menawarkan pelbagai peluang bagi Biasiswa Ijazah Sarjana Muda Pemeriksaan Perubatan dalam bentuk Biasiswa berdasarkan Kebolehan dan Dermasiswa berdasarkan Keperluan Kewangan yang mencerminkan komitmen kami dalam membentuk para profesional dan pemimpin masa depan dalam sektor kesihatan. Dengan gabungan pinjaman PTPTN dan Biasiswa kami, ramai pelajar mungkin tidak perlu membayar sebarang yuran pengajian semasa pengajian mereka. Bagi memastikan latihan klinikal yang lancar di 29 Hospital Pakar KPJ kami, kami menyediakan penginapan di luar kampus secara Percuma (FOC) untuk semua pelajar Ijazah Sarjana Muda sepanjang pengajian mereka serta penginapan di kampus pada tahun pertama mereka di Nilai.

SYARAT KELAYAKAN (WARGANEGARA)
  • Lulus Matrikulasi, Pra-Universiti, Asasi, STPM atau setaraf dengan CGPA ≥ 2.33 dalam 2 daripada mata pelajaran berikut: Biologi, Kimia, Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus A-Level atau setaraf dengan Gred D dalam 2 daripada mata pelajaran berikut: Biologi, Kimia, Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus Diploma dalam bidang berkaitan dengan CGPA ≥ 2.75

ATAU

  • Lulus Diploma dalam bidang berkaitan dengan CGPA ≥ 2.50 dengan pengalaman kerja yang berkaitan selama 3 tahun atau lebih

DAN

  • Syarat tambahan :
    MUET ≥ Band 3/ IELTS ≥ 5.5/ TOEFL ≥ 570. Syarat ini dikecualikan jika program Diploma sebelumnya diajar dalam Bahasa Inggeris (surat pengesahan oleh pihak berkuasa yang berkaitan diperlukan).
BUTIRAN PROGRAM
SEMESTER 1

Human Anatomy & Physiology I (BMI1113)
Kursus ini adalah untuk mengkaji anatomi manusia, fisiologi, dan terminologi perubatan yang berkaitan. Komponen utama kursus ini melibatkan kajian asas struktur dan fungsi badan manusia dengan penekanan kepada anatomi kasar dan mikroskopik. Topik-topik kursus termasuk sel, tisu, organ, rangka, sendi, sistem otot, dan sistem saraf.

Physics for Radiographers (BMI1123)
Kursus ini membolehkan pelajar memahami konsep asas fizik yang berkaitan dengan bidang imej perubatan. Ia juga merangkumi penghasilan sinar-X dan interaksi antara sinar-X dan jirim.

Instrumentation I (BMI1133)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada reka bentuk, pembinaan, dan bahan-bahan unit sinar-X am, Juga merangkumi topik seperti bekalan utama ke peralatan, aksesori, tiub sinar-X, dan litar asas serta prinsip-prinsip fluoroskopi.

Patient Care in Radiography (BMI1143)
Kursus ini menyediakan pelajar dengan konsep asas penjagaan pesakit, termasuk pertimbangan untuk keperluan fizikal dan psikologi pesakit dan keluarga. Prosedur penjagaan pesakit biasa dan kecemasan dijelaskan, serta prosedur kawalan jangkitan menggunakan langkah-langkah berjaga-jaga standard. Peranan radiografer dalam pendidikan pesakit juga dikenal pasti.

SEMESTER 2

Human Anatomy & Physiology II (BMI1213)
Ini adalah sambungan kursus Anatomi dan Fisiologi I. Topik-topik yang dibincangkan termasuk sistem badan yang tidak dibincangkan dalam kursus sebelumnya, seperti ciri-ciri kasar dan mikroskopik fisiologi sistem saraf autonomik, sistem kardiovaskular, sistem endokrin, sistem pernafasan, sistem pencernaan dan metabolisme, sistem limfatik dan respons imun, sistem perkumuhan dan sistem pembiakan. Sesetengah aspek pembangunan dan warisan juga dibincangkan dalam kursus ini. Kursus ini akan memberikan pelajar pengetahuan asas anatomi dan fisiologi sistem badan dan membolehkan mereka mengaplikasikan pengetahuan ini kepada kursus berkaitan lain.

Radiation Biology & Safety (BMI1222)
Kursus ini direka untuk membentangkan gambaran keseluruhan prinsip radiobiologi dan kesan radiasi ionising, prinsip perlindungan radiasi, termasuk tanggungjawab radiografer terhadap pesakit, kakitangan dan orang awam dalam prosedur radiografi. Keperluan kesihatan dan keselamatan radiasi agensi pengawalseliaan dan sistem undang-undang disertakan.

Instrumentation II (BMI1233)
Kursus ini adalah kajian mengenai pelbagai peralatan radiografi yang biasa dijumpai dalam sebuah jabatan diagnostik. Pelajar akan mempelajari reka bentuk dan komponen peralatan dalam sukatan mata pelajaran

Imaging Procedure I (BMI1243)
Kursus ini direka untuk menyediakan asas pengetahuan yang diperlukan untuk menjalankan prosedur pengimejan standard. Pertimbangan diberikan kepada penilaian imej diagnostik optimum.

Imaging Process (BMI1253)
Kursus ini direka untuk menetapkan pengetahuan dalam proses pengimejan asas. Kursus ini akan menekankan prinsip-prosip pengimejan seperti filem, skrin peningkat, kimia fotografi dan peralatan pemprosesan di bilik gelap.

Health Psychology (BMI1262)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada teori-teori dan prinsip-prinsip psikologi dalam bidang yang berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan. Ia juga mengkaji sumbangan teori dan empirikal psikologi kepada promosi dan penyelenggaraan kesihatan serta pencegahan dan rawatan penyakit. Tahap-tahap utama perkembangan manusia juga ditekankan berhubung dengan kesejahteraan umum.

SEMESTER 3

Radiologic Pathology (BMI2113) 
Kursus ini menyediakan pelajar dengan pemahaman asas patologi dan mekanisme pertahanan badan. Topik-topik yang dibincangkan termasuk jangkitan dan keradangan, nekrosis sel, etiologi pelbagai penyakit, dan penampilan radiografi.

Image Evaluation (BMI2122) 
Fokus utama kursus ini adalah pada faktor-faktor teknikal dan prinsip fizikal yang mempengaruhi kualiti imej radiografi. Kuliah-kuliah yang terlibat akan membincangkan kriteria kualiti imej radiografi untuk dada, abdomen, KUB, sistem rangka, tengkorak, kolumna vertebralis, dan pemeriksaan khas sistem pencernaan, hempedu, urinari, kardiovaskular, dan sistem pembiakan.

Instrumentation III (BMI2133) 
Modul ini merangkumi prinsip radiografi digital dan radiografi komputer yang merangkumi fluoroskopi digital, pengurangan digital dan kualiti imej digital. Pelajar akan mempelajari prinsip-prinsip CT dan komponennya, kelebihan dan kelemahan CT. Teknik pengambilan imej dan kaedah pemprosesan selepas itu juga ditekankan dalam kursus ini. Peralatan densitometri tulang/tisu juga dibincangkan.

Imaging Procedure II (BMI2143) 
Kursus ini adalah sambungan dari Imaging Procedure I, yang bertujuan untuk menyediakan asas pengetahuan yang diperlukan untuk menjalankan prosedur pengimejan standard. Kandungan direka untuk menetapkan pengetahuan dan kemahiran dalam setiap topik termasuk anatomi projeksi, teknik projeksi, teknik pengubahsuaian, pengurusan pesakit dan perlindungan radiasi untuk kakitangan dan pesakit.

Fundamentals Radiologic Science and Healthcare (BMI2152) 
Kandungan direka untuk menyediakan gambaran keseluruhan tentang asas-asas dalam radiografi dan peranan pengamal dalam sistem penghantaran penjagaan kesihatan. Prinsip, amalan, dan dasar organisasi kesihatan diperiksa dan dibincangkan selain daripada tanggungjawab profesional radiografer.

SEMESTER 4

Clinical Practice 1 (BMI2215) 
Pelajar akan berlatih di sebuah jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung radiografer hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapatkan pengalaman pada dada, abdomen, bahagian atas dan bawah anggota badan dan bahu sambil terus membangunkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Clinical Practice 2 (BMI2225) 
Pelajar akan bekerja di jabatan pengimejan hospital di bawah pengawasan langsung seorang radiografer hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapatkan pengalaman radiografi dan prosedur khas sambil terus membangunkan kemahiran berfikir dan saintifik, dan kemahiran berkomunikasi yang diperlukan di mana-mana jabatan pengimejan.

Clinical Practice 3 (BMI2235) 
Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan hospital di bawah bimbingan pensyarah dan pengawasan langsung seorang radiografer di tempat. Pelajar akan terus mendapatkan pelbagai pengalaman dalam prosedur radiografi asas dan khas sambil terus membangunkan kemahiran berkomunikasi yang berkesan, pengurusan maklumat, dan pembelajaran sepanjang hayat.

SEMESTER 5

Imaging Procedure III (BMI3112) 
Kursus ini memberi pelajar pengetahuan dan kemahiran berkomunikasi yang diperlukan untuk menjalankan prosedur pengimejan standard, termasuk prosedur intervensi asas dan kajian khas (vaskular). Pertimbangan diberikan kepada penilaian imej diagnostik optimum dengan kemahiran berfikir tahap tinggi dan kemahiran saintifik.

CT Techniques & Protocols (BMI3123) 
Kursus ini memberikan liputan terperinci tentang prosedur untuk pengimejan CT yang merangkumi indikasi untuk prosedur, pendidikan pesakit, persediaan, orientasi dan penempatan, sejarah dan penilaian pesakit, penggunaan media kontras, imej pencari, parameter imbas yang boleh dipilih, penggambaran dan penyimpanan imej.

Sectional Anatomy (BMI3133) 
Kandungan ini direka untuk menyediakan pelajar dengan kursus pengantar untuk mempelajari anatomi keratan rentas dan untuk menyediakan pelajar untuk menyesuaikan diri dengan tahap pemahaman yang lebih tinggi yang diperlukan untuk anatomi keratan rentas, setiap bab bermula dengan gambaran anatomi.

Management & Administration in Medical Imaging (BMI3142) 
Kursus ini memperkenalkan prinsip-prinsip pengurusan dan pentadbiran, reka bentuk dan organisasi jabatan, profesionalisme, etika dan implikasi undang-undang serta pengurusan kualiti yang digunakan dalam jabatan pengimejan perubatan.

Biostatistics (BMI3152) 
Kursus ini merangkumi pendekatan kualitatif dan kuantitatif dalam penyelidikan. Fokusnya adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada elemen asas proses penyelidikan dan dalam pembangunan kemahiran dalam penilaian kritikal dan penilaian penyelidikan berkaitan kejururawatan dan kesihatan. Konsep dan teknik bio statistik berguna bagi penyelidik yang akan melakukan penyelidikan dalam perubatan atau kesihatan awam. Satu lagi bidang statistik melibatkan penentuan sama ada terdapat hubungan antara dua atau lebih pembolehubah numerikal atau kuantitatif. Dalam mata pelajaran ini, pelajar akan diajar tentang pelbagai kaedah statistik dan pelbagai jenis persembahan grafik.

SEMESTER 6

Research Methodology (BMI3213) 
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada butiran kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Pelajar dikehendaki untuk membangunkan cadangan penyelidikan dalam bentuk kajian penyelidikan kecil mengenai isu kesihatan atau kejururawatan. Pemilihan, pembangunan dan pelaksanaan setiap projek pelajar dilakukan dengan berunding dengan penyelia akademik yang ditentukan. Pelajar dikehendaki menyemak secara komprehensif literatur, membangunkan reka bentuk penyelidikan dan menyediakan cadangan penyelidikan.

Ultrasound Principles, Instrumentation and Clinical Applications (BMI3222) 
Kandungan kursus ini direka untuk menyediakan pelajar radiografi dengan prinsip-prinsip dan komponen berkaitan dengan ultrabunyi. Kelebihan dan kelemahan ultrabunyi ditekankan dan penekanan juga diberikan kepada pengurusan pesakit, pemantauan berkala, dan pemeriksaan keselamatan untuk peralatan ultrabunyi.

MRI Principles, Instrumentation and Clinical Applications (BMI3232) 
Kandungan kursus ini direka untuk menyediakan pelajar radiografi dengan prinsip-prinsip dan komponen berkaitan dengan pengimejan MR. Kelebihan dan kelemahan MR ditekankan dan penekanan juga diberikan kepada peraturan keselamatan untuk pesakit dan kakitangan.

Mammography (BMI3242) 
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada pengetahuan dan kemahiran asas dalam mamografi untuk membolehkan mereka mengembangkan kecekapan klinikal profesional. Modul ini merangkumi teknik pengimejan dan protokol, penganalisisan, anatomi radiografi dan patologi dalam mamografi. Penekanan juga diberikan kepada reka bentuk khas dan ciri-ciri unit mamografi yang didedikasikan, pengurusan pesakit, QAP, dan QC dalam mamografi.

Digital Image Processing I (BMI3253) 
Kandungan ini direka untuk memberi pemahaman tentang komponen, prinsip, dan operasi sistem pengimejan digital yang terdapat dalam radiologi diagnostik. Faktor-faktor yang mempengaruhi pengambilan gambar, paparan, penyimpanan, dan pengambilan semula dibincangkan.

SEMESTER 7

Radionuclide Imaging (BMI4113) 
Kursus ini akan membantu pelajar memahami teknik pengimejan dan protokol, instrumentasi, penilaian imej dan interpretasi dalam pengimejan radionuklid. Perhatian khusus akan diberikan kepada penyediaan dan pentadbiran radiobahan farmaseutikal, keselamatan radiasi dan bahaya, pengesanan penyakit, pembatasan, dan perbandingan dengan modaiti lain.

Ultrasound Techniques & Protocols (BMI4123) 
Kursus ini akan membantu pelajar memahami teknik pengimejan dan protokol, instrumentasi, penilaian imej dan interpretasi dalam pengimejan ultrabunyi.

MRI Techniques & Protocols (BMI4133) 
Kandungan kursus ini menyediakan pelajar dengan teknik pengimejan yang berkaitan dengan sistem saraf pusat (CNS), leher, thoraks, sistem muskuloskeletal dan kawasan abdominopelvik. Kandungan ini merangkumi aplikasi klinikal khusus, kumpulan kumparan yang tersedia dan penggunaannya, pertimbangan dalam jujukan imbasan, pilihan khusus dalam protokol (contohnya, ketebalan lapisan, arah fasa dan pampasan aliran), dan kriteria penempatan. Struktur anatomi dan satah yang paling baik menunjukkan anatomi dibincangkan serta ciri-ciri isyarat struktur normal dan tidak normal.

Digital Image Processing II (BMI4143) 
Kursus ini direka untuk memberi pemahaman tentang prinsip-prinsip asas pembentukan imej digital dan aspek teknikal yang berkaitan dengannya, aplikasi mereka dalam pengimejan perubatan. Pelajar akan diperkenalkan kepada trend semasa dalam pemprosesan imej dengan mengenali modaliti pengimejan tertentu.

Evidence-Based Practice (BMI4153) 
Kursus ini direka untuk membangunkan pengetahuan asas dan kemahiran dalam amalan berasaskan bukti. Ia menyediakan garis panduan untuk mendekati situasi klinikal dan kemampuan untuk menggunakan strategi yang paling berkesan untuk menilai soalan khusus bagi seorang pesakit yang diarahkan oleh panduan berasaskan bukti. Kursus ini akan membincangkan bagaimana untuk menjalankan tinjauan sistematik tentang topik yang diminati.

SEMESTER 8

Research Project (BMI4216) 
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada projek penyelidikan. Pembangunan projek terpilih dilakukan dengan berunding dengan penyelia akademik yang ditentukan. Pelajar dikehendaki menyemak secara komprehensif literatur, menganalisis data yang diperoleh, membangunkan dan menyediakan disertasi/projek.

Clinical Practice 4 (BMI4225)
Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung radiografer hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapatkan pengalaman dalam prosedur radiografi dan khas sambil terus memperkembangkan kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Clinical Practice 5 (BMI4235)
Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung radiografer hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapatkan pengalaman dalam prosedur radiografi dan khas sambil terus memperkembangkan kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

Clinical Practice 6 (BMI4245)
Pelajar akan berlatih di jabatan pengimejan di hospital di bawah pengawasan langsung radiografer hospital dan pensyarah KPJUC. Pelajar akan terus mendapatkan pengalaman dalam prosedur radiografi dan khas sambil terus memperkembangkan kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk bekerja di mana-mana jabatan pengimejan.

× Whatsapp