Bachelor of Physiotherapy (Hons)

Fisioterapi adalah sebuah profesion berasaskan sains dan membantu individu yang terjejas dengan kecederaan, penyakit, atau kecacatan melalui pergerakan, senaman, terapi manual, dan nasihat untuk membolehkan individu kekal bebas sepanjang masa yang mungkin. Fisioterapi adalah sebuah profesion penjagaan kesihatan berasaskan ijazah dan merupakan satu kerjaya yang memuaskan bekerja di hospital awam dan swasta, pusat kesihatan, klinik perubatan sukan, hospital bersalin, pusat pemulihan, pusat penjagaan orang tua, dan amalan peribadi, serta dalam promosi kesihatan, pendidikan, pengurusan, dan penyelidikan.

Dapatkan latihan fisioterapi terbaik dan persiapkan diri anda dalam salah satu profesion penjagaan kesihatan yang paling serba boleh dan diminta, dengan KPJ Healthcare University.

KPJU memberikan anda pendidikan akademik berkualiti tinggi dan latihan klinikal yang intensif di Kumpulan Hospital KPJ. Anda akan belajar dari Fisioterapis yang sangat kompeten dan berpengalaman yang mahir dalam penjagaan, pendidikan, dan penyelidikan berkaitan fisioterapi. Anda akan memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk praktik sebagai seorang fisioterapis, menggunakan senaman, analisis pergerakan, teknik terapi manual, dan modaliti elektrofizikal untuk memulihkan, meningkatkan, dan menggalakkan kesihatan individu.

Kursus ini akan menyediakan anda untuk pelbagai peluang kerjaya, bekerja secara bebas atau sebagai sebahagian daripada pasukan profesional penjagaan kesihatan. Fokus bahagian awal kursus adalah pada keadaan di mana orang biasanya mencari penjagaan fisioterapi. Pada tahun-tahun kemudian, anda akan berpindah ke pengaturan klinikal, di mana pengetahuan dan kemahiran anda dipraktikkan dalam penyampaian perkhidmatan fisioterapi di bawah penyeliaan fisioterapis berpengalaman. Latihan klinikal ini akan dijalankan di Kumpulan Hospital KPJ.

LALUAN KERJAYA

Fisioterapis adalah profesional yang dilatih bekerja dalam penjagaan kesihatan. Tugas seorang fisioterapis adalah preventif, pemulihan, dan rehabilitasi. Fisioterapi adalah profesion yang luas dan beragam dengan peluang yang banyak untuk memajukan masa depan anda. Lebih jauh dalam karier mereka, seorang fisioterapis mungkin memilih untuk mengkhususkan diri dalam bidang tertentu yang mereka minati, seperti kecederaan sukan atau penjagaan orang tua.

PERINCIAN PROGRAM

Kod : R/726/6/0036 (01/2026) (MQA/FA1679)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (4 Tahun/8 Semester)
Yuran Pengajian : RM80,000 (inclusive accommodation for 1st year only)
Kampus : KPJU Nilai
Pengambilan : Mac dan Oktober

BIASISWA

KPJ menawarkan peluang-peluang Biasiswa untuk Ijazah Fisioterapi dalam bentuk Biasiswa atas Prestasi dan Dermasiswa berdasarkan Kehendak Kewangan yang mencerminkan komitmen kami dalam memupuk para profesional dan pemimpin masa depan dalam sektor penjagaan kesihatan. Dengan gabungan pinjaman PTPTN dan Biasiswa kami, ramai pelajar mungkin tidak perlu membayar sebarang yuran pengajian semasa pengajian mereka. Untuk memastikan latihan klinikal yang lancar di 29 Hospital Pakar KPJ kami, kami menyediakan Penginapan Luar Kampus (FOC) secara percuma untuk semua pelajar Ijazah sepanjang pengajian mereka serta penginapan tahun pertama di kampus di Nilai.

SYARAT KELAYAKAN (WARGANEGARA)
  • Lulus Matrikulasi, Pra-Universiti, Asasi, STPM atau setaraf dengan CGPA ≥ 2.33 dalam 2 daripada mata pelajaran berikut: Biologi, Kimia, Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus A-Level atau setaraf dengan Gred D dalam 2 daripada mata pelajaran berikut: Biologi, Kimia, Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus Diploma dalam bidang berkaitan dengan CGPA ≥ 2.75

ATAU

  • Lulus Diploma dalam bidang berkaitan dengan CGPA ≥ 2.50 dengan pengalaman kerja yang berkaitan selama 3 tahun atau lebih

DAN

  • Syarat tambahan :
    MUET ≥ Band 3/ IELTS ≥ 5.5/ TOEFL ≥ 570. Syarat ini dikecualikan jika program Diploma sebelumnya diajar dalam Bahasa Inggeris (surat pengesahan oleh pihak berkuasa yang berkaitan diperlukan).
BUTIRAN PROGRAM
SEMESTER 1

Human Anatomy & Physiology – 1 (BPT1013)
Kajian anatomi, fisiologi manusia dan struktur asas serta fungsi tubuh manusia.

Psychology (BPT1022)
Pembangunan psikologi, pembelajaran dan pembiasaan, ingatan dan kognisi, perbezaan individu, motivasi, emosi, personaliti, sensasi dan persepsi.

English For Health Professional (ENG1103)
Kursus Bahasa Inggeris peringkat tersier ini mempersiapkan pelajar dengan kaedah yang sesuai dalam pencarian literatur, penulisan esei, dan bahasa yang betul dalam menyampaikan hujah.

Kinesiology – 1 (BPT1043)
Kandungan ini direka untuk meningkatkan pengetahuan pelajar dalam pergerakan manusia. Modul ini memberi tumpuan kepada kinematik dan kinetik pergerakan manusia, struktur dan fungsi sendi, dan otot dalam pergerakan manusia.

Introduction to Computer application (ELE 3103)
Kemahiran Asas Penggunaan Komputer direka untuk memperkenalkan pelajar kepada komputer dan aplikasi-aplikasinya.

Arabic language (ELE4103)
Bahasa Arab Kursus ini bertujuan untuk memperkenalkan pelajar kepada bahasa Arab dari segi perkataan dan kaedah.

Physiotherapeutic Skills – 1 (BPT1054)
Kandungan ini direka untuk meningkatkan pembelajaran prinsip senaman dan kesan terapi senaman serta kaedah penilaian yang digunakan dalam aktiviti pemulihan.

Pathology (BPT1062)
Mata pelajaran ini memperkenalkan pelajar dengan konsep asas perubahan patologi yang berlaku selepas keradangan, kecederaan, proses penyembuhan tisu, dan pelbagai gangguan perubatan.

SEMESTER 2

Human Anatomy & Physiology – 2 (BPT1093)
Kursus ini akan memberikan pelajar pengetahuan asas tentang anatomi dan fisiologi sistem tubuh dan membolehkan mereka untuk mengaplikasikan pengetahuan ini kepada kursus yang berkaitan.

Kinesiology – 2 (BPT1103)
Pengetahuan dalam Kinesiologi struktur dan fungsi tulang belakang, pinggul, lutut, buku lali, kaki dan menganalisis langkah manusia.

Physiotherapeutic Skills – 2 (BPT1114)
Pengetahuan dalam kesan fisiologi, terapeutik, indikasi, kontraindikasi dan aplikasi arus frekuensi rendah dan krioterapi.

Electrotherapy – 1 (BPT1123)
Pengetahuan dalam kesan fisiologi, terapeutik, indikasi, kontraindikasi dan aplikasi arus frekuensi rendah dan krioterapi.

SEMESTER 3

Biomechanics (BPT1083)
Kandungan modul ini memperkenalkan pelajar kepada prinsip-prinsip asas biomekanik manusia, menganalisis pergerakan manusia normal, langkah, postur dan hubungannya dengan aplikasi fisioterapi.

Hubungan Etnik (MPU 3113)
Konsep asas, latar belakang dan realiti sosial masa kini hubungan etnik di Malaysia dari perspektif kesepaduan sosial. Menerima kepelbagaian sosio-budaya etnik di Malaysia.

Neuroscience (BPT1072)
Mata pelajaran ini membolehkan pelajar memahami perkembangan sistem saraf dan neuroanatomi sistem saraf yang berkaitan dengan pengurusan fisioterapi.

Electrotherapy – 2 (BPT2143)
Pengetahuan tentang indikasi, teknik aplikasi dan kontraindikasi modaliti arus frekuensi sederhana,

Musculoskeletal Physiotherapy – 1 (BPT2153)
Memahami kecederaan muskuloskeletal, pengurusan perubatan dan intervensi fisioterapi pada keadaan sedemikian.

Cardiopulmonary Physiotherapy – 1 (BPT2163)
Mata pelajaran ini merangkumi gangguan pernafasan obstruktif dan restriktif, penilaian dan pengurusan keadaan sedemikian, pengurusan fisioterapi penjagaan dan penilaian penjagaan pernafasan. Sesi praktikal akan membolehkan pelajar melaksanakan teknik fisioterapi, dan pengurusan keadaan pernafasan perubatan.

Tamadun Islam dan Asia (TITAS) (MPU3123)
Ilmu ketamadunan yang meliputi perkembangan dan interaksi ketamadunan Asia, tamadun Islam, Melayu, Cina, India.

SEMESTER 4

Musculoskeletal Physiotherapy – 2 (BPT2203)
Mata pelajaran ini membolehkan pelajar memahami tentang gangguan degeneratif, rheumatologi dan hemophilia, penilaian fisioterapi dan pengurusan keadaan sedemikian. Sesi praktikal akan membolehkan pelajar melaksanakan traksi manual dan mekanikal, teknik rawatan Maitland dan Mc Kenzie mengikutnya.

Cardiopulmonary Physiotherapy – 2 (BPT2213)
Mata pelajaran ini membolehkan pelajar memahami tentang pembedahan thoracik, pengurusan dan penjagaan pesakit selepas pembedahan, pengurusan dan penjagaan pesakit di unit rawatan intensif dan pengurusan perubatan selepas pembedahan jantung. Ia merangkumi teknik pengurusan fisioterapi dalam pernafasan selepas pembedahan jantung. Sesi praktikal akan membolehkan pelajar melaksanakan pengurusan fisioterapi dan teknik rehabilitasi.

Neurology Physiotherapy – 1 (BPT2223)
Mata pelajaran ini memperkenalkan pelbagai kecederaan dan gangguan neurologi dan neuromuskular, patogenesis, ciri klinikal, penilaian fisioterapi dan pengurusan keadaan sedemikian.

Pharmacology for Physiotherapy (BPT 2232)
Mata pelajaran ini akan membolehkan pelajar memahami tentang konsep umum farmakologi, kegunaannya dan kesan sampingan pada pelbagai sistem tubuh manusia.

Clinical Practice – 1 (BPT2246)
Mata pelajaran ini akan membolehkan pelajar memahami peranan ahli pasukan multidisiplin dalam menyediakan penjagaan holistik bagi pengurusan pesakit. Aplikasi penilaian dan pengurusan fisioterapi pada pelbagai keadaan perubatan.

SEMESTER 5

Kemahiran Keusahawanan (MPU3232)
Menyediakan pelajar dengan pengetahuan asas dalam keusahawanan. Idea untuk membentuk firma keusahawanan sendiri.

Neurology Physiotherapy – 2 (BPT3263)
Memahami tentang penyakit neuron bawah dan teknik penilaian serta pengurusan fisioterapi terhadap keadaan neurologi sedemikian.

Physiotherapy in Women Health (BPT3273)
Memperkenalkan anatomi kawasan pelvik, proses kehamilan ibu dan pelbagai keadaan ginekologi. Ia merangkumi peranan fisioterapi dalam menyediakan penjagaan kesihatan bagi wanita.

Clinical Reasoning And Evidence Based (BPT3292)
Memahami pengetahuan berasaskan bukti dan hubungannya dengan amalan fisioterapi.

Introduction to Biostatistics (BPT3302)
Pelajar mempelajari untuk menganalisis masalah menggunakan ujian parametrik atau tidak parametrik melalui menentukan hipotesis dan taburan data.

Physiotherapy in Paediatrics (BPT3322)
Memperkenalkan pelbagai keadaan neuromuskular. Ia termasuk penilaian fisioterapi, kemahiran pengurusan untuk kanak-kanak.

SEMESTER 6

Research Methodology (BPT3333)
Memperkenalkan pelbagai jenis kaedah penyelidikan, reka bentuk dan proses.

Patient care in Physiotherapy (BPT2173)
Menyediakan konsep asas penjagaan pesakit, termasuk pertimbangan untuk keperluan fizikal dan psikologi pesakit.

Government and Public Policy (BPT3282)
Subjek ini bertujuan untuk memberi pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek penglibatan komuniti. Pelajar dijangka mampu mengamalkan nilai-nilai dan etika, kepemimpinan dan kerjasama serta tanggungjawab sosial.

Clinical practice – 2 (BPT3368)
Pelajar terdedah kepada pelbagai tahap kesukaran dalam penyelesaian masalah, penilaian dan strategi pengurusan.

SEMESTER 7

Physiotherapy in Gerontology (BPT4382)
Memahami tentang gerontologi perubatan dengan mengenai fisiologi normal penuaan, pelbagai manifestasi penuaan dan pengurusan fisioterapi pesakit geriatrik.

Spinal Care Rehabilitation (BPT4392)
Memahami tentang pengurusan dan rehabilitasi selepas kecederaan berkaitan saraf tunjang.

Occupational Health (BPT4402)
Ia merangkumi aspek perundangan, pelbagai bahaya pekerjaan, klasifikasi risiko, prinsip pencegahan dan hierarki kawalan, serta gangguan dan kecederaan berkaitan dengan kerja muskuloskeletal.

Sport Physiotherapy (BPT3352)
Merangkumi kecederaan berkaitan sukan, prinsip pencegahan kecederaan sukan, penyiasatan, pengurusan perubatan dan fisioterapi keadaan sedemikian.

Clinical Practice – 3 (BPT4418)
Menggunakan kemahiran fisioterapi dalam menyediakan penjagaan holistik bagi pesakit dan pengurusan kecederaan saraf tunjang.

Community Service (MPU3412)
Tujuan kursus ini adalah untuk memberikan pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek penglibatan komuniti. Pelajar dijangka mampu mengamalkan nilai-nilai dan etika, kepemimpinan dan kerjasama serta tanggungjawab sosial.

SEMESTER 8

Research Project (BPT 4426)
Pelajar dikehendaki untuk mengembangkan projek penyelidikan yang berkaitan dengan amalan fisioterapi dan kawasan klinikal.

Clinical Practice – 4 (BPT 44310)
Pelajar terdedah kepada pelbagai tahap kesukaran dalam penyelesaian masalah, penilaian dan strategi pengurusan dalam pelbagai keadaan dan menunjukkan kemampuan untuk menafsirkan dan mensintesis data yang berkaitan dengan pelbagai keadaan pesakit dan memberikan rawatan yang selamat dan berkesan.

× Whatsapp