Bachelor of Pharmacy (Hons)

Perjalanan untuk menjadi Ahli Farmasi Berlesen Malaysia bermula dengan program Sarjana Muda Farmasi di KPJ Healthcare University, Nilai. Kami menawarkan gabungan unik antara kesihatan dan ijazah berorientasikan industri yang memfokuskan kepada aspek farmaseutikal, klinikal, industri, pemasaran, dan pengurusan untuk mengatasi cabaran masa depan dalam sistem penjagaan kesihatan. Pelajar kami dilatih untuk memperoleh kompetensi klinikal bagi menyediakan penjagaan farmaseutikal yang cekap kepada pesakit, di samping kompetensi penyelidikan dalam makmal canggih yang dilengkapi dengan peralatan analisis serta pembuatan peringkat industri untuk memberikan pengalaman yang autentik dan mewujudkan mindset inovatif. Pelajar kami diberikan pelbagai peluang untuk membangunkan kemahiran kebolehpasaran tinggi dan praktikal secara langsung melalui pelbagai pendedahan oleh barisan ahli farmasi dari Hospital Pakar Kumpulan KPJ. Program Sarjana Muda Farmasi kami diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia dan Kementerian Pengajian Tinggi serta didaftarkan di bawah Lembaga Farmasi Malaysia. Pelajar boleh mencapai impian mereka untuk menjadi ahli farmasi berlesen dengan kemahiran profesional yang cemerlang dan semangat untuk melayani pesakit.

LALUAN KERJAYA

Graduan program ini mempunyai banyak peluang di dalam dan luar negara dalam sektor awam dan swasta dalam perkhidmatan farmaseutikal termasuk hospital KKM, Hospital Pertahanan, hospital swasta, farmasi runcit, komuniti dan veterinar, industri farmaseutikal, agensi pengawalseliaan, ujian klinikal, pengkodan perubatan, pusat maklumat ubat, akademik dan pendidikan tinggi, penyelidikan dan pembangunan, dan sebagainya.

PERINCIAN PROGRAM

Kod : R/727/6/0038 (09/2025) (MQA/FA1681)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (4 Tahun/8 Semester)
Yuran Pengajian : RM96,000 (inclusive accommodation for 1st year only)
Kampus : KPJU Nilai
Pengambilan : Mac dan Oktober

BIASISWA

KPJ menawarkan Biasiswa untuk Sarjana Muda Farmasi dalam bentuk Biasiswa Berdasarkan Merit yang mencerminkan komitmen kami dalam melatih Ahli Farmasi masa depan. Dengan gabungan PTPTN dan Biasiswa kami, pelajar mungkin hanya perlu membayar yuran pengajian yang sangat rendah – serendah RM6,000* untuk keseluruhan program. Selain itu, kami menyediakan penginapan asrama percuma untuk semua pelajar Sarjana Muda semasa tahun pertama pengajian di kampus di Nilai.

SYARAT KELAYAKAN (WARGANEGARA)
STPM
 • CGPA 3.0 dan ke atas termasuk minimum mendapat Gred B dalam subjek Kimia.
 • Kredit dalam subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM
 • Lulus MUET ≥ Band 3 sebelum graduasi

ATAU

A-LEVEL
 • 3B atau 2A1C atau 1A1B1C dalam Biologi dan Kimia dan Fizik/Matematik dengan minimum mendapat Gred B dalam subjek Kimia.
 • Kredit dalam subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM
 • Lulus MUET ≥ Band 3 sebelum graduasi

ATAU

MATRIKULASI / PRA PENGAJIAN PERUBATAN / pra-FARMASI/ ASASI SAINS
 • CGPA 3.0 dan ke atas termasuk minimum mendapat Gred B dalam subjek Kimia.
 • MUET ≥ Band 3/ TOEFL ≥ 550 /IELTS ≥ 6.0 (minimum Band 5.5 untuk setiap kemahiran – Menulis, Membaca, Mendengar / Bertutur)
 • Program mesti dijalankan minimum satu (1) tahun.
 • Kredit dalam subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM
 • Lulus SPM dengan minimum 5B dalam Biologi,Kimia,Fizik dan Matematik/Matematik Tambahan dan 1 subjek lain

ATAU

DIPLOMA IN PHARMACY
 • CGPA 3.5 dan ke atas
 • Lulus SPM dengan minimum 5B dalam Biologi,Kimia,Fizik dan Matematik/Matematik Tambahan dan 1 subjek lain
 • Kredit dalam subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM
 • Lulus MUET ≥ Band 3 sebelum graduasi

ATAU

DIPLOMA IN SCIENCE (CHEMISTRY/BIOLOGY/PHYSICS)
 • CGPA 3.75 dan ke atas

ATAU

BACHELOR IN SCIENCE
 • CGPA 2.75 dan ke atas (Gred C+)
BUTIRAN PROGRAM
SEMESTER 1

General Chemistry for Pharmacy (BPH1013)
Modul ini menerangkan prinsip asas kimia. Topik termasuk struktur atom, keadaan jirim, stoikiometri, dan pelbagai jenis tindak balas kimia.

Human Anatomy and Physiology (BPH 1024)
Topik menyediakan pengetahuan asas dan pemahaman mendalam mengenai struktur badan manusia dan fungsi pelbagai organ. Asas untuk subjek seperti Patofisiologi dan Farmakologi.

Introduction Pharmacy Practice (BPH 1032)
Modul ini memberikan pengetahuan mengenai peranan ahli farmasi dalam sistem penjagaan kesihatan nasional. Memperkenalkan perkhidmatan farmasi, pengurusan farmasi hospital, serta tanggungjawab ahli farmasi.

Microbiology for Pharmacy (BPH1043)
Modul ini menerangkan struktur, ciri, patogenesis mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan pada manusia, rawatan dan pencegahan serta kaedah pengasingan dan pengenalpastian mikroorganisma.

Dosage Form and Dispensing I (BPH1053)
Topik meliputi pengenalan kepada bentuk dos dan sifatnya termasuk pengiraan farmaseutikal dan pemahaman teori asas pengeluaran dan penyediaan bentuk dos monophasic dan biphasic serta radiopharmaceuticals. Latihan praktikal termasuk pengeluaran bentuk dos monophasic dan biphasic.

Academic English for Health Professionals (ENG1103)
Kursus bahasa Inggeris peringkat tinggi ini mempersiapkan pelajar dengan kaedah penyelidikan literatur, analisis bahan penyelidikan, penulisan esei argumentatif, dan kemahiran menulis laporan. Pelajar juga belajar untuk menghasilkan Kajian Kritikal dan Proposal serta membuat rujukan dari pelbagai sumber maklumat yang relevan.

SEMESTER 2

Pharmaceutical Organic Chemistry I (BPH1063)
Modul ini merangkumi kimia organik asas. Topik termasuk prinsip asas kimia organik, nomenklatur sebatian organik, stereokimia, tindak balas penggantian nukleofilik alifatik dan tindak balas penghapusan, tindak balas penambahan nukleofilik, tindak balas penambahan elektrofilik, dan tindak balas radikal bebas.

Dosage Form Design and Dispensing II (BPH1073)
Topik merangkumi aspek teori dan praktikal tentang formulasi, pembungkusan, pelabelan dan pentadbiran pelbagai penyediaan pepejal dan semi-pepejal serta produk biologi.

General Pharmacology (BPH1083)
Kursus farmakologi umum merangkumi prinsip dan mekanisme penyerapan ubat, pengedaran, metabolisme, perkumuhan, dan kesan. Topik spesifik termasuk tindakan, kesan, dan indikasi kelas ubat: autakoid histamin, serotonin dan alkaloid ergot dan agen imunosupresan.

Clinical Biochemistry and Haematology (BPH1093)
Modul ini merangkumi struktur dan fungsi kelas asas molekul biologi, katabolisme dan biosintesis makromolekul. Praktikal menumpukan kepada anggaran parameter biologi dalam sampel normal dan patologi.

Physical Pharmacy (BPH1103)
Modul ini termasuk sifat fisiko-kimia molekul ubat seperti pH, kelarutan, fenomena antara muka, penyebaran dan pelarutan, reologi, mikromeritik, dan kajian sistem terdispersi.

TITAS (MPU3123)
Kursus ini membincangkan ilmu ketamadunan meliputi pengenalan ilmu ketamadunan, perkembangan dan interaksi ketamadunan dalam Tamadun Islam, Melayu, Cina, India serta isu kontemporari dalam Tamadun Islam dan Asia. Bertujuan memberi pemahaman mengenai elemen-elemen tersebut dan implikasinya terhadap pembangunan negara.

SEMESTER 3

Pathophysiology and Immunology (BPH2112)
Modul ini merangkumi topik seperti kecederaan sel dan penyebabnya, patogenesis kecederaan sel, atrophy dan hypertrophy, inflamasi, mediator dan pembaikan, patofisiologi pelbagai penyakit berjangkit dan tidak berjangkit serta gangguan biasa kepada tubuh manusia.

Pharmaceutical Organic Chemistry II (BPH2123)
Modul ini menyediakan pengetahuan asas dalam kimia organik yang boleh diaplikasikan dalam farmasi. Topik termasuk teori resonans, tindak balas penggantian elektrofilik aromatik, kimia heterosiklik, hidrokarbon aromatik polinuklear, sebatian heteroaromatik penting secara perubatan, asid karboksilik, amina dan fenol.

Psychology for Pharmacy (BPH2132)
Modul ini memperkenalkan konsep asas psikologi dan keperluan populasi pada pelbagai peringkat kehidupan. Membantu pelajar meningkatkan kemahiran komunikasi dengan profesional seangkatan dan memahami psikologi abnormal serta cabaran masa depan kepada profesional kesihatan dalam psikologi kesihatan dan penyakit.

Nervous System and Pharmacotherapy I (BPH2143)
Modul ini adalah pengenalan ringkas kepada ubat-ubatan yang mempengaruhi fungsi sistem saraf autonomi. Ubat yang mempengaruhi persimpangan neuromuskular dibincangkan. Agonis dan antagonis adrenergik dan kolinergik, serta perencat kolinesterase, ditekankan. Interaksi ubat-resptor, kesan fisiologi seterusnya, dan penggunaan ubat dalam terapi dibincangkan.

Pharmacognosy (BPH2153)
Modul ini menyediakan pengetahuan asas tentang penanaman, pengumpulan dan pemprosesan tumbuhan perubatan. Pelajar akan mempelajari ciri-ciri makro dan mikroskopik tumbuhan, pengedaran geografi, penanaman, pengumpulan, kandungan kimia dan penggunaannya. Kursus ini juga merangkumi kajian serat yang digunakan dalam pembalut bedah dan produk yang digunakan dalam penapisan.

Pharmaceutical Biotechnology (BPH2163)
Modul ini merangkumi prinsip asas dan teknik yang digunakan dalam teknologi DNA rekombinan dan aplikasinya dalam farmasi dan industri farmaseutikal serta proses pengeluaran antibiotik, enzim, vitamin, hormon, vaksin rekombinan menggunakan teknik bioteknologi.

Hubungan Etnik (MPU3113)
Kursus ini membincangkan konsep asas, latar belakang dan realiti sosial semasa hubungan etnik di Malaysia dari perspektif kesepaduan sosial. Bertujuan memberikan kesedaran dan penghayatan dalam mengurus kepelbagaian ke arah pengukuhan negara bangsa. Pelajar diharap dapat mengamalkan nilai murni, mempunyai jati diri kebangsaan, dan menerima kepelbagaian sosio-budaya etnik di Malaysia.

SEMESTER 4

Pharmaceutical Technology I (BPH2173)
Topik dalam modul ini merangkumi prinsip asas, pembinaan dan operasi instrumen dan peralatan yang diperlukan untuk pelbagai proses farmaseutikal seperti pengurangan saiz, pengekstrakan, pengeringan, penyulingan, pencampuran, penapisan, dll.

Pharmaceutical Analysis (BPH2184)
Modul ini menjelaskan pelbagai prosedur kuantitatif dan kualitatif yang dilakukan dalam analisis produk farmaseutikal. Pelajar akan memahami prinsip dan prosedur asas pelbagai teknik kuantitatif dan kualitatif termasuk volumetrik, spektroskopi, kromatografi dan elektroforesis.

Cardiovascular System, Blood and Pharmacotherapy (BPH2193)
Modul ini merangkumi pemahaman mengenai mekanisme selular asas dan pengurusan penyakit kardiovaskular. Subtopik termasuk Antihipertensif; vasoaktif, antianginal; glikosida jantung dan kardiotonik lain; antiaritmik; agen anti-anemia, antikoagulan, antiplatelet dan fibrinolitik; dan ubat untuk dislipidemia.

Pharmacy Informatics (BPH2202)
Modul ini memberikan pengenalan teori dan praktikal kepada teknologi maklumat. Unit terdiri daripada: prinsip asas operasi komputer, komponen utama perkakasan komputer, penyimpanan dan pengambilan data. Memberikan pengenalan kepada perisian sistem, pengenalan kepada komunikasi data, pemilihan dan penilaian perkakasan; Pembangunan spreadsheet, pemprosesan kata, pakej data, World Wide Web, modul IT yang digunakan.

Hospital Pharmacy Services (BPH2214)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada perkhidmatan farmasi hospital. Pelajar akan didedahkan kepada sistem pengedaran ubat, pengurusan inventori, formulari ubat dan kajian penggunaan ubat (DUR). Perkhidmatan seperti pemakanan parenteral, campuran IV, dan penyusunan semula ubat sitotoksik juga termasuk. Pelajar juga didedahkan kepada pengurusan ketoksikan ubat akut dan terapi penjagaan kritikal.

Elective 1

Entrepreneurship (MPU3232)
Kursus ini memberikan pelajar pengenalan menyeluruh kepada proses keusahawanan. Topik termasuk keputusan untuk menjadi usahawan, membangunkan idea perniagaan yang berjaya, beralih dari idea kepada firma keusahawanan, dan mengurus serta mengembangkan firma keusahawanan.

*Bahasa Kebangsaan A (MPU3212)**
Kursus ini memberikan pengenalan asas kepada penggunaan bahasa Malaysia dalam konteks rasmi dan profesional. Pelajar akan belajar mengenai tatabahasa, kosa kata, dan konvensyen penulisan bahasa Malaysia yang digunakan dalam dokumen rasmi.

SEMESTER 5

Chemistry of Natural Products (BPH3223)
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk pengeluaran, pengekstrakan dan pengenalpastian metabolit sekunder / fitokonstituen dan kimianya, analisis mikroskopik, laluan metabolik utama dan sekunder tumbuhan, serta kultur tisu tumbuhan, pelbagai formulasi herba, penstandardan dadah mentah dan formulasi herba.

Concepts of Clinical Pharmacy (BPH3232)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada konsep farmasi klinikal. Pelajar akan didedahkan kepada pelbagai pendekatan sistematik penilaian terapi pesakit; masalah berkaitan dadah. Konsep kaunseling dan farmasi sosial juga diperkenalkan yang merangkumi pengajaran di tempat tidur, dan asas farmakovigilans.

Pharmaceutical Technology II (BPH3244)
Modul ini memperkenalkan teknik penskalaan pelbagai bentuk dos dan pemilihan bahan tambahan yang sesuai, bahan pembungkusan dalam pembangunan mereka. Ia juga menekankan prinsip-prinsip dan kepentingan sterilisasi dalam pembangunan bentuk dos steril. Latihan praktikal termasuk granulasi, pemampatan tablet, dan pemelitihan tablet, pengisian ampul, dan ujian kebersihan.

Chemotherapy and Management (BPH4413)
Modul ini membincangkan kemoterapi dan pengurusan dalam konteks farmasi. Ia merangkumi aspek kemoterapi untuk rawatan pelbagai penyakit dan kaedah pengurusan yang berkaitan dengan penggunaan ubat-ubatan dalam bidang farmasi. Pelajar akan didedahkan kepada pelbagai kaedah dan strategi dalam menggunakan ubat-ubatan secara berkesan serta pentadbiran dan pemantauan yang diperlukan dalam proses kemoterapi.

Forensic Pharmacy and Ethics (BPH3262)
Kursus ini memberikan gambaran umum tentang undang-undang utama yang mengawal produk ubat di Malaysia dan memberi pelajar pengetahuan yang akan membentuk asas amalan profesional mereka dalam kerjaya masa depan mereka.

Biostatistics (BPH3273)
Kursus ini merangkumi pendekatan kuantitatif dan kualitatif dalam penyelidikan. Fokusnya adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada elemen-elemen teras proses penyelidikan dan pembangunan kecekapan dalam penilaian kritikal dan penilaian penyelidikan Sains Farmasi. Pelajar akan diajar konsep dan teknik, pelbagai kaedah statistik, dan menentukan sama ada hubungan antara dua atau lebih pembolehubah berjumlah atau kuantitatif wujud dan pelbagai jenis presentasi grafik, berguna untuk penyelidik yang akan menjalankan penyelidikan dalam Farmasi.

Kerajaan dan Dasar Awam Malaysia (MPU3312)
Subjek ini bertujuan untuk memberikan maklumat dan pemahaman yang jelas tentang kepentingan dasar awam serta proses pembentukan dasar di Malaysia yang merangkumi aspek politik, ekonomi dan sosial. Ia juga menumpukan kepada jentera pentadbiran kerajaan dan fungsi-fungsinya dalam membentuk dasar di Malaysia serta membincangkan isu-isu semasa yang berkaitan dengan pembentukan dasar di Malaysia.

SEMESTER 6

Community Pharmacy Practices (BPH3283)
Modul ini akan memberikan anda kemahiran dan pengetahuan untuk bekerja pada tahap permulaan di farmasi komuniti. Fungsi biasa dalam farmasi komuniti termasuk berkhidmat dan berinteraksi dengan pelanggan, memasarkan produk dan mengawal stok, memahami julat produk dan peranan serta tanggungjawab ahli farmasi, berkomunikasi dengan pelanggan untuk mengenal pasti keperluan dan memberikan nasihat produk yang sesuai dan / atau rujukan.

Medicinal Chemistry (BPH3293)
Dalam modul ini, pelajar akan diperkenalkan kepada sifat fizikokimia molekul ubat dan kesan mereka ke atas sistem biologi. Topik yang termasuk dalam modul merangkumi konsep SAR dan QSAR ubat dan derivatif yang digunakan dalam reka bentuk dan penemuan ubat.

Nervous System and Pharmacotherapy II (BPH3304)
Modul ini merupakan pengenalan ringkas kepada ubat yang mempengaruhi fungsi sistem saraf pusat. Analgesik narkotik, benzodiazepin, barbiturat, antikonvulsan, antidepresan, ubat anti-Parkinson, stimulan psikomotor, ubat bius umum, dan etanol menambah asas modul ini.

Pharmacy Practice I (BPH3313)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada konsep penjagaan farmasi. Pelajar akan didedahkan kepada tanggungjawab seorang ahli farmasi dalam penyediaan penjagaan farmasi termasuk dokumentasi yang terlibat. Pelajar juga akan dilatih untuk mengendalikan kesilapan penggunaan ubat, polifarmasi, tindak balas ubat yang tidak diingini dan interaksi dadah.

Advances in Dosage Form Design (BPH3323)
Modul ini menerangkan konsep-konsep kajian praformulasi untuk pelbagai bentuk dos. Penggunaan prinsip-prinsip bioperubatan dalam pembangunan sistem penghantaran ubat konvensional dan baru dan kajian kestabilan dadah dan bentuk dos.

Community Service (MPU3412)
Modul ini merangkumi perancangan komuniti, kaedah menjalankan program, pelaksanaan dan penilaian aktiviti Perkhidmatan Komuniti. Kursus ini juga bertujuan untuk menanamkan disiplin di kalangan pelajar.

Elective 2

SEMESTER 7

Endocrine System and Pharmacotherapy (BPH4333)
Modul ini mengenai sistem endokrin dan farmakoterapi direka untuk memberikan pendedahan kepada pelajar tentang farmakologi endokrin, dengan penekanan utama pada mekanisme umpan balik dalam sistem endokrin yang bertanggungjawab untuk penyelenggaraan fungsi endokrin normal serta intervensi yang diperlukan untuk membetulkan gangguan yang timbul daripada ketidakseimbangan hormon. Penekanan juga diberikan kepada terapi hormon dalam merawat gangguan endokrin dan masih mengekalkan hubungan penting umpan balik hormon dan metabolik.

Applied Therapeutics I (BPH4384)
Modul ini merangkumi farmakoterapi dan aplikasinya dalam penjagaan farmasi untuk penyakit yang berkaitan dengan sistem saraf, sistem gastrointestinal, sistem kardiovaskular, sistem metabolik & endokrin, sistem pernafasan, dan penyakit yang berkaitan dengan gangguan darah. Modul ini juga termasuk lampiran pra-klinikal untuk meningkatkan pemahaman pelajar tentang penjagaan farmasi.

Pharmacy Practice II (BPH4394)
Modul ini memperkenalkan pelajar kepada pelbagai aspek pemantauan ubat klinikal termasuk prinsip-prinsip asas perubatan berasaskan bukti, sumber-sumber literatur, pengumpulan dan penyusunan maklumat tentang ubat. Ia juga akan membolehkan pelajar memahami keperluan pendidikan dan kaunseling kepada pesakit untuk meningkatkan pematuhan pesakit dan hasil terapi.

Research Methodology (BPH4403)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada butiran kedua-dua kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Pelajar dikehendaki membangunkan cadangan penyelidikan dalam bentuk kajian penyelidikan kecil mengenai isu kesihatan atau farmasi. Pemilihan, pembangunan, dan pelaksanaan setiap projek pelajar dilakukan dengan berunding dengan penyelia akademik yang ditentukan.

Clinical Pharmacokinetics (BPH4432)
Modul ini memperkenalkan pelajar kepada peranan dan kepentingan perkhidmatan pemantauan dadah terapeutik dan memberikan kemahiran kepada pelajar dalam penilaian farmakokinetik ubat yang ditentukan seperti vankomisin, siklosporin, teofilin, metotreksat, kloramfenikol, ubat antiepileptik, digoksin, salisilat, dan aminoglikosida bersama dengan pandangan terperinci tentang pemodelan kompartmen. Kursus ini juga menekankan kepada pertimbangan khas yang diperlukan dalam penilaian farmakokinetik bagi populasi pesakit khas seperti kekurangan buah pinggang, dialisis, dan kekurangan hati.

Elective 3

Elective 4

SEMESTER 8

Gastrointestinal, Renal, Pulmonary System and Pharmacotherapy (BPH3252)
Modul ini direka untuk memberikan pendedahan kepada pelajar mengenai farmakologi ubat-ubatan yang bertindak pada sistem gastrointestinal, ginjal, dan pulmonari. Penekanan khusus diberikan pada diuretik, agen anti-ulser, agen anti-diare, dan agen lain yang berkaitan.

Applied Therapeutics II (BPH4423)
Modul ini merangkumi farmakoterapi dan aplikasinya dalam penjagaan farmasi untuk penyakit berkaitan dengan gangguan psikiatri, penyakit berjangkit, penyakit obstetrik dan ginekologi, penyakit dermatologi, gangguan reumatik, penyakit hati dan ginjal, dan penyakit neoplastik. Modul ini juga termasuk lampiran pra-klinikal untuk meningkatkan pemahaman pelajar mengenai penjagaan farmasi.

Research Project (BPH4503)
Modul ini memperkenalkan pelajar kepada kedua-dua kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif. Pelajar dikehendaki membangunkan cadangan penyelidikan dalam bentuk kajian penyelidikan kecil mengenai isu kesihatan atau berkaitan dengan farmasi. Setiap projek pelajar dijalankan dengan berunding dengan penyelia akademik yang ditentukan. Pelajar perlu mengkaji literatur secara komprehensif, membangunkan reka bentuk penyelidikan, dan menyediakan cadangan penyelidikan.

Elective 5

Elective 6

University Elective (Language)

× Whatsapp