Foundation in Science

Program Pra-Sarjana Muda di KPJU (Foundation in Science) berusaha untuk melibatkan pelajar dalam siri kursus menarik yang mencabar dan memberikan mereka pandangan serta pengalaman berguna untuk mengejar minat seumur hidup dalam pembelajaran peringkat tinggi. Program ini menawarkan asas kepada pelajar untuk mencipta minat dalam memenuhi keperluan pasaran pekerjaan sebenar dalam bidang yang mereka ingin ceburi untuk kelayakan ijazah sarjana muda.

Program satu tahun sepenuh masa dengan dua semester biasa dan satu semester pendek memastikan pelajar mampu berfikir secara kritis, menyampaikan hujah dengan yakin dan berkomunikasi secara berkesan dengan masyarakat dalam dunia yang mencabar hari ini. Program ini juga memupuk minat dalam mempelajari sains di kalangan pelajar melalui bengkel sains interaktif dan eksperimen makmal. Ia menggalakkan pelajar untuk menjadi serba boleh kerana mereka didedahkan kepada aktiviti kokurikulum melalui pelbagai kelab pelajar yang dinamik.

Pensyarah komited sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, menawarkan perhatian individu dan sesi bimbingan untuk menyokong pelajar mencapai keputusan yang baik. Ramai pelajar pra-universiti KPJU telah berjaya melanjutkan pengajian ke institusi tempatan dan antarabangsa termasuk di Bangladesh. Keunikan program pra-universiti ini ialah pelajar akan mempunyai peluang untuk melanjutkan pengajian dalam program ijazah bukan sains juga. Pendek kata, ia adalah program komprehensif dengan persekitaran pembelajaran yang dinamik dalam mencapai impian mereka, dan sijilnya sah untuk kedua-dua universiti tempatan dan swasta kerana ia diiktiraf sepenuhnya oleh Malaysian Qualifications Agency (MQA).

Asasi Sains terdiri daripada Pra-Sarjana Muda berikut dalam persediaan untuk program Sarjana Muda masing-masing di KPJU:

 • Pre-Nursing->Bachelor of Science in Nursing
 • Pre-Pharmacy ->Bachelor of Pharmacy
 • Pre-Pharmaceutical ->Bachelor of Pharmaceutical Science
 • Pre-Physiotherapy->Bachelor of Physiotherapy
 • Pre-Occupational Therapy->Bachelor of Occupational Therapy
 • Pre-Medical Imaging->Bachelor of Medical Imaging
 • Pre-Psychology->Bachelor of Psychology
Kelebihan Asasi Sains di KPJU

Asasi Sains (FIS) adalah program pra-universiti yang pelajar boleh ambil selepas SPM sebagai persediaan untuk program ijazah. Ia adalah laluan yang lurus untuk melanjutkan pengajian ke program ijazah. Kelebihan program kami termasuk:

 1. Kami akan menempah tempat untuk anda dalam Program Ijazah Sarjana Muda pilihan anda setelah lulus dan tamat Asasi anda.
 2. Anda akan mendapat keutamaan tertinggi untuk Biasiswa atau Dermasiswa untuk program Sarjana Muda anda tertakluk kepada anda memenuhi syarat-syarat untuk Bantuan Kewangan kami.
 3. Yuran pengajian dan yuran sebanyak RM7,500 akan dikecualikan sekiranya pelajar diterima dan melanjutkan pengajian dengan mana-mana program Sarjana Muda di KPJU sebaik sahaja tamat Asasi Sains mereka.
PERINCIAN PROGRAM

Code : R2/010/3/0091 (10/2027) (MQA/FA1678)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (1 Tahun/2 Semester Panjang & 1 Semester Pendek)
Yuran Pengajian : RM7,500
Kampus : KPJUC Nilai
Pengambilan : Mac, Julai dan September

SYARAT KELAYAKAN

Lulus SPM atau setara (5 kredit)

 • Kredit dalam sebarang subjek Matematik
 • Kredit dalam 2 subjek Sains
 • Kredit dalam 2 subjek lain
 • Lulus dalam Bahasa Melayu
 • Lulus dalam Bahasa Inggeris

Untuk Ijazah Sarjana Muda Farmasi:

Lulus SPM atau setara (5B)

 • Biologi
 • Kimia
 • Fizik
 • Matematik/Matematik Tambahan
 • 1 subjek lain
 • Lulus dalam Bahasa Melayu
 • Lulus dalam Bahasa Inggeris

* Kredit SPM = Gred C dan ke atas
* Lulus SPM = Gred E dan ke atas
* Subjek Sains termasuk Sains, Sains Gunaan, Fizik, Kimia dan Biologi
* Subjek Matematik termasuk Matematik Asas, Matematik Tambahan dan Matematik Moden
* Setara = Merujuk kepada kelayakan akademik luar negara yang diperoleh setaraf dengan SPM yang diluluskan oleh MQA

BUTIRAN PROGRAM
SEMESTER 1

Introduction to Psychology (PSY1183)
Kursus ini mempersiapkan dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk memahami psikologi asas. Pelajar akan mempelajari asas sejarah dalam psikologi, kaedah psikologi; tingkah laku; perhatian dan persepsi; motivasi dan emosi; pembelajaran, ingatan dan kelupaan; personaliti dan kecerdasan.

English 1 (ENG1132)
Kursus ini, yang pertama daripada rangkaian 3 semester, adalah kursus pra-Pertengahan yang direka untuk membangunkan kecekapan komunikasi dalam penulisan dan pertuturan bahasa Inggeris.

Mathematics 1 (FIS1013)
Kursus ini merangkumi topik-topik seperti algebra linear asas, persamaan, ketaksamaan, fungsi dan grafnya, fungsi polinomial dan rasional, menganalisis graf, fungsi eksponen dan logaritma, sistem persamaan linear dan matriks.

Chemistry 1 (FIS1034)
Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar mengkaji prinsip asas kimia dan menerapkan pengetahuan tersebut kepada kepentingan kimia dalam analisis kimia.

Chemistry Practical 1 (FIS1042)
Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk kajian unit formula, bahan, ikatan kimia, keseimbangan kimia, keseimbangan ionik, titrasi asid dan bes, serta termokimia.

Biology 1 (FIS1074)
Topik-topik yang diliputi dalam kuliah termasuk struktur dan fungsi sel, mikroskopi, membran sel, enzim, metabolisme dan respirasi selular, fotosintesis, homeostasis dan sistem imun.

Biology Practical 1 (FIS1082)
Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk amalan makmal yang selamat, kajian mikroskop, sel dan komponennya, osmosis oleh osmometer kentang dan plasmolisis dalam kulit dalam larutan isotonik, hipotonik, dan hipertonik menggunakan natrium klorida dan kalium klorida, pencernaan kanji, lemak, dan protein, mengenal pasti pelbagai pigmen tumbuhan dan mengenal pasti kandungan biokimia tumbuhan seperti karbohidrat, lemak dan protein.

SEMESTER 2

Effective Study Skills (ENG2163)
Kursus ini memperkenalkan prinsip dan asas pengurusan masa, membaca, menulis dan berfikir secara kritis, mendengar secara aktif, teknik menyelesaikan masalah dan kemahiran menghadapi ujian. Pendedahan akan diberikan kepada teknik dalam organisasi ucapan, perancangan dan penyampaian yang berkesan serta pengurusan kerja kumpulan.

English 2 (ENG2142)
Kursus ini, yang kedua daripada rangkaian 3 semester, adalah kursus Pertengahan yang direka untuk membangunkan kecekapan komunikasi dalam penulisan dan pertuturan bahasa Inggeris.

Mathematics 2 (FIS2023)
Kursus ini bertujuan untuk mendapatkan pemahaman yang kukuh mengenai prinsip dan konsep penting dalam matematik dan memberi persediaan kepada pelajar untuk peringkat seterusnya.

Chemistry 2 (FIS2054)
Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar mengkaji prinsip asas kimia dan menerapkan pengetahuan serta mengaitkan kepentingan kimia dalam analisis kimia; dan kepada pelbagai proses tubuh termasuk reaksi kimia dan interaksi dalam tubuh.

Chemistry Practical 2 (FIS2062)
Kelas makmal Chemistry Practical 2 terdiri daripada siri 7 eksperimen yang direka untuk menggambarkan fenomena kimia asas dan mengukuhkan konsep yang diliputi dalam bahagian kuliah kursus Chemistry 2. Ia juga bertujuan untuk membangunkan kemahiran eksperimen umum, penyampaian data dan kemahiran penulisan laporan.

Biology 2 (FIS2094)
Topik-topik yang diliputi dalam kuliah termasuk struktur dan fungsi sistem organ utama manusia, pembahagian sel mitosis dan meiosis, biodiversiti, struktur DNA, ciri-ciri replikasi DNA, aplikasi teknologi gen dan istilah asas dalam ekologi.

Biology Practical 2 (FIS2102)
Topik-topik yang diliputi dalam praktikal termasuk kajian pembahagian sel mitosis-meiosis, anatomi sistem saraf, sistem kardiovaskular, sistem endokrin, sistem pernafasan, sistem urinari, sistem reproduktif, sistem rangka manusia dan organ deria. , slaid histologi tisu/organ yang berbeza, hematologi, biokimia dan penentuan tekanan darah juga akan diliputi.

SEMESTER 3

Professional Ethics in Healthcare (ETH3172)
Kursus ini mempersiapkan dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan, kemahiran dan sikap untuk memahami pertimbangan undang-undang dan etika dalam amalan penjagaan kesihatan.

English 3 (ENG3152)
Kursus ini, yang terakhir dalam rangkaian 3 semester, adalah kursus Pertengahan yang direka untuk membangunkan kecekapan komunikasi dalam penulisan dan pertuturan bahasa Inggeris dan menyediakan asas khusus untuk peringkat seterusnya iaitu bahasa Inggeris Akademik.

Physics (FIS3114)
Kursus ini merangkumi asas-asas fizik yang termasuk topik seperti: Pengukuran asas, mekanik, keadaan bahan dan osilasi dan gelombang, Elektrik, Magnetisme, Fizik Kuantum dan Zarah serta Fizik Nuklear.

Physics Practical (FIS 3122)
Kursus ini merangkumi sesi praktikal berkaitan dengan kursus fizik yang termasuk eksperimen mengenai: Pengukuran dan Ketepatan, Kejatuhan Bebas dan Gerakan Projektil, Prinsip Pemeliharaan Momentum Linear, Keseimbangan Daya, Gerakan Harmonik Ringkas, Kapasitor: Pemalar Masa Litar RC, Undang-Undang OHM dan Rintangan Setara dan Potensiometer: Rintangan Dalaman Sel Kering.

× Whatsapp