Bachelor of Pharmaceutical Science with Health Sciences (Hons)

Bachelor of Pharmaceutical Science with Health Sciences (Hons) adalah program ijazah unik yang berorientasikan kerjaya yang ditawarkan oleh Universiti KPJ Healthcare, Nilai. Program ini diiktiraf sepenuhnya oleh MQA dan KPT. Pelajar program ini memperoleh kemahiran yang boleh terus diambil bekerja untuk industri farmaseutikal dan kesihatan melalui integrasi prinsip teori dan latihan praktikal di makmal skala perintis yang sangat canggih di kampus. Selain itu, latihan industri dan penyelidikan memastikan perkembangan kemahiran untuk menangani cabaran semasa dan masa depan dalam industri farmaseutikal dan kesihatan.

Program ini adalah gabungan dua bidang luas iaitu Sains Farmaseutikal dan Sains Kesihatan. Ini bertujuan untuk memastikan graduan mempunyai peluang pekerjaan dan pendidikan tinggi yang lebih luas dalam Malaysia dan luar negara. Bidang utama pekerjaan graduan termasuk:

PROSPEK MASA DEPAN
Pembuatan Farmaseutikal / Kawalan Kualiti / Jaminan Kualiti / Penyelidikan penemuan dan formulasi ubat / Pembangunan ubat baru / Reka bentuk bentuk dos / Hal ehwal regulatori / Penyelidikan klinikal / Nutraseutikal / Kosmeseutikal / Industri herba / Industri bioteknologi / Industri makanan dan minuman / Pemasaran produk farmaseutikal dan kesihatan / Pengurusan produk / Perancangan dan pentadbiran hospital / Penyelidikan kesihatan / Makmal perubatan

PENGALAMAN MAKMAL YANG CANGGIH
Pelajar BPS mendapat pengalaman luas dalam kerja makmal dengan melibatkan diri di Pusat Kecemerlangan Sains Farmaseutikal. Pusat ini dilengkapi dengan peralatan analisis yang canggih seperti HPLC, Kromatografi Gas, FTIR, Fotometri Api dan banyak lagi. Pusat ini juga mempunyai barisan pembuatan tablet sendiri yang memberikan pengalaman praktikal kepada pelajar sebelum memasuki industri sebenar di luar sana.

LATIHAN AKADEMIK BERASASKAN INDUSTRI
Sekolah Farmasi, melalui Pusat Kecemerlangan, membentuk integrasi kuat antara akademik dan industri dengan bekerjasama dalam pelbagai projek industri. Industri-industri ini melibatkan pelajar kami sebagai pelatih dalam semester akhir mereka dan ini membuka jalan kepada peluang pekerjaan yang kukuh. Hubungan yang erat dengan industri-industri seperti Pharmaniaga, Novugen, KCK, Unimed, MOH Pharma dan banyak lagi memastikan masa depan yang cerah untuk graduan kami.

LALUAN KERJAYA

Malaysia sedang muncul sebagai hab serantau untuk industri Farmaseutikal, Kosmeseutikal, Nutraseutikal dan herba. Graduan program ini mempunyai peluang pekerjaan yang besar dalam sektor farmaseutikal dan kesihatan dalam penyelidikan penemuan ubat, pembangunan produk, kawalan kualiti, hal ehwal regulatori, pemasaran dan pengurusan, perancangan dan pentadbiran hospital, serta akademik di Malaysia dan luar negara.

Pada masa ini, graduan program ini bekerja di industri yang bereputasi seperti PharmaNiaga, Novugen, Kotra Pharma, Topglove, DKSH, Zontron Pharmaceuticals, Kementerian Kesihatan, UniMED, Hershey, Accobiotech, Unison Nutraceuticals, dan Lens Pharmaceuticals, Singapura. Ada juga yang melanjutkan pengajian tinggi di Malaysia dan luar negara. Hasil penyelidikan graduan telah dipersembahkan di pelbagai pertandingan inovasi dan menerima beberapa anugerah.

PERINCIAN PROGRAM

Kod : R/727/6/0034 (03/2025) (MQA/FA1682)
Tempoh Pengajian : Sepenuh Masa (4 Tahun/8 Semester)
Yuran Pengajian : RM80,000 (inclusive accommodation for 1st year only)
Kampus : KPJU Nilai
Pengambilan : Mac dan Oktober

BIASISWA

KPJ menawarkan Biasiswa untuk Sarjana Muda Sains Farmaseutikal dalam bentuk Biasiswa berdasarkan Merit yang mencerminkan komitmen kami dalam melatih saintis farmaseutikal dan kesihatan masa depan. Dengan kombinasi PTPTN dan Biasiswa kami, pelajar mungkin hanya perlu membayar yuran pengajian yang sangat sedikit. Alumni KPJU juga diberikan Biasiswa Alumni sebanyak 10% yang membolehkan pengurangan yuran selanjutnya. Dengan latihan industri yang disahkan di organisasi terkemuka, pelajar boleh beraspirasi untuk bekerja dalam industri ini selepas tamat pengajian. Semua pelajar Sarjana Muda juga akan menikmati penginapan di kampus di Nilai secara percuma untuk tahun pertama.

SYARAT KELAYAKAN (WARGANEGARA)
  • Lulus STPM dengan 3 prinsipal ‘B’ dalam subjek Kimia, Biologi & Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus A-Levels dengan gred BBC dalam subjek dalam Kimia (B), Pengajian Am dan Biologi/Fizik/Matematik

ATAU

  • Lulus Matrikulasi dengan CGPA minimum 2.70 ke atas termasuk subjek Kimia

ATAU

  • Lulus Asasi Sains dengan dengan CGPA minimum 2.75 & Gred B dalam 2 subjek termasuk Kimia

ATAU

  • Lulus Diploma Farmasi atau bidang berkaitan dari institusi yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya CGPA 2.50

ATAU

  • Lulus Diploma Sains atau bidang berkaitan dari institusi yang diiktiraf dengan sekurang-kurangnya CGPA 2.75

ATAU

  • Lulus Bachelor in Science dengan sekurang-kurangnya CGPA 2.50 ke atas

ATAU

  • Kelayakan akademik setara yang lain

DAN

Syarat tambahan:

  • Semua calon perlu mempunyai MUET Band 3/ TOEFL 570/ IELTS Band 5.5/ Lulus Ujian Aptitud Bahasa Inggeris yang dijalankan oleh KPJU dengan kelulusan Senat
BUTIRAN PROGRAM

Pharmaceutical Chemistry I (BPS 1013) 
Modul ini menerangkan prinsip asas kimia. Topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk struktur atom, keadaan jirim, stoikiometri dan pelbagai jenis reaksi kimia.

Anatomy and Physiology (BPS 1023) 
Modul ini menyediakan pengetahuan asas dan pemahaman mendalam berkaitan dengan struktur tubuh manusia dan fungsi pelbagai organ. Ia juga menyediakan asas untuk pelajar mempelajari subjek seperti Patofisiologi dan Farmakologi. Pengetahuan mengenai bagaimana tubuh berfungsi adalah penting untuk memahami prosedur dan tindakan ubat.

Basic Microbiology (BPS 1033) 
Modul ini menerangkan tentang struktur dan fungsi mikroorganisma prokariotik dan eukariotik, pertumbuhan mikroorganisma dalam keadaan makmal, kaedah pengasingan dan pengenalpastian mikroorganisma serta kawalan mikroorganisma. Modul ini juga termasuk interaksi mikroba dengan manusia dan alam sekitar.

Introduction to Pharmaceutical and Health Sciences (BPS 1043) 
Modul ini akan membolehkan pelajar memahami peranan mereka dalam bidang farmaseutikal dan penjagaan kesihatan dengan memberikan pengetahuan dan maklumat asas. Modul ini memperkenalkan prospek kerjaya kepada pelajar dalam bidang Farmaseutikal dan Penjagaan Kesihatan.

Academic English for Health Professionals (ENG 1103) 
Kursus Bahasa Inggeris peringkat tertiari ini menyediakan pelajar dengan kaedah yang sesuai untuk mencari literatur melalui analisis bahan penyelidikan (kesahihan kandungan) untuk tujuan penyelidikan dan pembangunan proposal. Pelajar juga mempelajari struktur yang betul dalam menulis esei argumentatif, serta bahasa yang betul dalam menyampaikan hujah. Untuk tujuan kemahiran menulis laporan, pelajar juga mempelajari proses penulisan dan penulisan laporan. Selain itu, pelajar juga memperoleh pengetahuan dan kemahiran berfikir secara kritis untuk menghasilkan Ulasan Kritikal dan Proposal. Mempersiapkan rujukan dari pelbagai sumber maklumat yang relevan juga dipelajari dalam kursus ini untuk tujuan penyelidikan.

Tamadun Islam dan Asia (MPU 3123) 
Kursus ini membincangkan ilmu ketamadunan yang meliputi pengenalan ilmu ketamadunan, perkembangan dan interaksi ketamadunan dalam Tamadun Islam, Melayu, Cina, India serta isu ketamadunan kontemporari dalam Tamadun Islam dan Tamadun Asia. Kursus ini bertujuan memberi kefahaman mengenai setiap elemen tersebut dan implikasinya terhadap proses pembangunan negara. Selain itu, perbincangan dan perbahasan dalam kursus ini turut berperanan dalam usaha melahirkan pelajar yang mengetahui warisan sejarah negara, memupuk nilai murni, mempunyai jati diri kebangsaan dan menghargai kepelbagaian.

Pharmaceutical Chemistry II (BPS 1053) 
Modul ini meliputi kimia organik peringkat permulaan. Topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk prinsip asas kimia organik, tatanama sebatian organik, stereokimia, reaksi penggantian nukleofilik alifatik dan reaksi penghapusan, reaksi penambahan nukleofilik, reaksi penambahan elektrofilik dan reaksi radikal bebas.

First Aid for Health Professionals (BPS1063) 
Modul ini terdiri daripada dua pelajaran utama yang perlu dicapai oleh pelajar, iaitu modul Sokongan Hidup Asas yang diambil dari garis panduan American Heart Association dan modul Pertolongan Cemas Kecemasan yang diambil dari garis panduan The American National Red Crosses Association dalam menguruskan kes kecemasan di tempat kerja. Pelajar akan memperoleh pengetahuan dan kemahiran untuk menangani pelbagai situasi pertolongan cemas kecemasan di tempat kerja.

Pathophysiology (BPS 1072) 
Modul ini merangkumi topik termasuk kecederaan sel dan penyebabnya, patogenesis kecederaan sel, atrofi, hipertrofi, keradangan, mediator dan mekanisme pembaikan. Subjek ini juga merangkumi patofisiologi pelbagai penyakit berjangkit dan tidak berjangkit serta gangguan umum pada tubuh manusia.

Pharmacology I (BPS 1083) 
Modul ini menerangkan tentang konsep asas interaksi reseptor ubat dan aspek molekul tindakan ubat. Unit ini juga merangkumi penerangan mengenai fisiologi dan farmakologi ubat-ubatan yang bertindak pada sistem kardiovaskular, sistem pernafasan dan sistem hematopoietik.

Pharmaceutics I (BPS 1093) 
Modul ini meliputi konsep asas bentuk dos dan sifatnya termasuk pengiraan farmaseutikal dan memahami latar belakang teori dan praktikal bentuk dos monophasic dan biphasic.

Hubungan Etnik (MPU 3133) 
Kursus ini membincangkan konsep asas, latar belakang dan realiti sosial masa kini hubungan etnik di Malaysia dari perspektif kesepaduan sosial. Tujuan kursus ini ialah memberikan kesedaran dan penghayatan dalam mengurus kepelbagaian ke arah pengukuhan negara bangsa. Pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan dalam bentuk pembelajaran berasaskan pengalaman melalui aktiviti individu, berpasukan dan semangat kesukarelaan. Pada akhir kursus ini, pelajar diharapkan dapat mengamalkan nilai-nilai murni, mempunyai jati diri kebangsaan, dan menerima kepelbagaian sosio-budaya etnik di Malaysia.

Pharmaceutical Chemistry III (BPS 2103) 
Modul ini menyediakan kesinambungan pengetahuan kimia organik serta hubungan antara kimia organik dan sains farmaseutikal. Topik yang dibincangkan dalam kuliah termasuk teori resonans, reaksi penggantian aromatik elektrofilik, kimia heterosiklik, hidrokarbon aromatik polinuklear, sebatian heteroaromatik yang penting dalam perubatan, asid karboksilik, amina dan fenol.

Biochemistry (BPS 2113) 
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk bio-energetik, enzim dan ko-enzim, biokimia dan biotransformasi makromolekul seperti karbohidrat, protein, lipid dan asid nukleik serta parameter biokimia dan kepentingannya.

Pharmaceutics II (BPS 2123) 
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk prinsip teori penyediaan serbuk, dos separa pepejal, suppositori dan pessari, serta produk biologi. Prinsip serta kemahiran praktikal diajar dalam penyediaan serbuk, krim, gel dan suppositori. Topik ini juga membolehkan pelajar memahami produk biologi dan penyediaannya, serta membincangkan produk biologi dan penyediaannya melalui pembelajaran berasaskan pasukan.

Physical Pharmacy (BPS 2133) 
Modul ini memberi tumpuan kepada sifat fiziko-kimia molekul ubat seperti pH, keterlarutan, fenomena antara muka, penyebaran dan pelarutan, reologi, mikromeritik dan kajian sistem terdispersi.

Pharmacology II (BPS 2143) 
Modul ini menerangkan fisiologi dan konsep farmakologi sistem saraf autonomi, endokrin, pembiakan dan imun. Ia akan membolehkan pelajar memahami pelbagai proses penghantaran kimia dan ubat-ubatan yang mengubahnya.

Pharmaceutical Engineering I (BPS 2153) 
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk prinsip asas, reka bentuk dan operasi mesin atau peralatan yang diperlukan untuk pelbagai proses farmaseutikal seperti pemindahan haba, pengekstrakan, penyejatan, penyulingan, pengeringan, pencampuran, pengurangan saiz dan pemisahan, penghabluran, penapisan, sentrifugasi dan konsep umum reka bentuk susun atur kilang farmaseutikal.

Medicinal Chemistry (BPS 2163) 
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk prinsip asas kimia perubatan yang merangkumi farmakokinetik dan sifat fiziko-kimia molekul ubat, metabolisme ubat, reka bentuk dan penemuan ubat, SAR dan QSAR.

Pharmaceutical Dosage Form and Design (BPS 2173) 
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk konsep dan langkah-langkah dalam kajian praformulasi sistem penghantaran ubat konvensional dan novel, kinetik kestabilan, prinsip biofarmaseutikal dan farmakokinetik dalam pembangunan bentuk dos, kajian bioavailabiliti dan bioekivalen dengan garis panduan pengawalseliaan yang berkaitan.

Pharmaceutical Analysis I (BPS 2183) 
Objektif utama modul ini adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada aspek kaedah analisis kualitatif dan kuantitatif serta aplikasinya menggunakan kaedah analisis kimia dan instrumental.

Pharmacology III (BPS 2193) 
Modul ini menerangkan pelbagai aspek fisiologi sistem saraf pusat dan farmakologi ubat-ubatan pada sistem saraf. Subjek ini juga merangkumi masalah umum yang berkaitan dengan penyalahgunaan dadah. Ia menerangkan langkah-langkah yang mungkin dalam mengawal penyalahgunaan dadah.

Pharmacognosy (BPS 2203)
Modul ini menyediakan pengetahuan asas mengenai penanaman, pengumpulan dan pemprosesan tumbuhan ubatan. Selanjutnya, satu ubat wakil dari pelbagai sumber morfologi akan dibincangkan dengan terperinci, melibatkan penerangan tentang ciri-ciri makro dan mikroskopiknya. Pengedaran geografi, penanaman, pengumpulan, kandungan kimia dan kegunaannya akan diberi penekanan, yang akan menjadi lebih jelas apabila pelajar menjalankan kerja lapangan untuk menghargai tumbuhan ubatan dalam persekitaran semula jadi mereka. Selain itu, kursus ini merangkumi kajian serat yang digunakan dalam pembalut pembedahan dan produk yang digunakan dalam penapisan.

Pharmaceutical Phytochemistry (BPS 3213)
Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk pengekstrakan, pengasingan dan pengenalan metabolit sekunder / fitokonstituen dan kimianya, analisis mikroskopik, laluan metabolik primer dan sekunder tumbuhan serta kultur tisu tumbuhan, pelbagai formulasi herba, standardisasi ubat mentah dan formulasi herba.

Pharmacology IV (BPS 3223)
Modul ini menerangkan pelbagai aspek kemoterapi, kawalan dan pengurusan jangkitan menggunakan antimikrobial, ubat antiprotozoal dan antihelmintik. Unit ini juga membincangkan ubat yang bertindak pada sistem endokrin seperti ubat yang digunakan dalam rawatan diabetes, disfungsi tiroid, gangguan kelenjar pituitari dan adrenal.

Pharmaceutical Engineering II (BPS 3233)
Modul ini memperkenalkan teknik skala naik pelbagai bentuk dos dan pemilihan eksipien yang sesuai serta teknik lain dalam formulasi tablet, kapsul, persediaan steril, dan aerosol.

Pharmaceutical Analysis II (BPS 3243)
Kursus ini bertujuan untuk mengembangkan pemahaman tentang prinsip-prinsip yang mendasari teknik yang digunakan dalam spektroskopi dan kromatografi termasuk aplikasi mereka dalam industri farmaseutikal.

Pharmacokinetics (BPS 3253)
Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada prinsip-prinsip biofarmaseutikal dan farmakokinetik. Pelajar didedahkan kepada model farmakokinetik dan pengiraan. Kemahiran ini dibangunkan melalui kuliah dan pembelajaran berasaskan kes dan praktikal.

Applied Biotechnology (BPS 3263)
Modul ini meliputi dogma pusat biologi molekul, vektor dan alat yang digunakan dalam teknologi DNA rekombinan, pengeluaran produk DNA rekombinan seperti insulin, hormon pertumbuhan, interferon dan vaksin rekombinan dan juga termasuk antibodi monoklonal, terapi gen, sel stem, kultur sel dan tisu, haiwan transgenik dan aplikasi bioteknologi dalam industri farmaseutikal.

Occupational Health and Safety (BPS 3282)
Kursus ini akan membolehkan pelajar memahami peranan profesional kesihatan sekutu dalam memastikan keselamatan di tempat kerja. Ia merangkumi aspek perundangan, pelbagai bahaya pekerjaan, klasifikasi risiko, kecederaan berkaitan pekerjaan, gangguan dan hierarki kawalan bahaya.

Epidemiology for Health Science Professionals (BPS 3293)
Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk Prinsip dan Konsep Asas Epidemiologi, kelas populasi yang berbeza, kaedah pengumpulan data dan analisis data serta mengenal pasti sumber kesilapan dalam kajian epidemiologi.

Pharmaceutical Quality Assurance (BPS 3303)
Modul ini memperkenalkan pelajar kepada prinsip dan keperluan Amalan Pengilangan Baik (GMP), Amalan Makmal Baik (GLP) dan Amalan Pengedaran Baik (GDP) untuk industri pembuatan farmaseutikal. Modul ini juga memperkenalkan prinsip dan keperluan Farmaseutikal Halal bersama dengan garis panduan pengawalseliaan farmaseutikal serantau di Malaysia, UK, USA dan Australia.

Cosmetics (BPS 3313)
Kursus ini direka khusus untuk pelajar yang memerlukan pengetahuan dan kemahiran yang komprehensif, jelas dan tepat mengenai persediaan kosmetik yang merangkumi produk penjagaan kulit, produk penjagaan rambut, persediaan solekan, produk bayi, produk pergigian dan jenis serta klasifikasi minyak wangi. Terdapat pembelajaran praktikal dan berasaskan kes yang dimasukkan dalam modul ini.

Health Care Delivery and Management (BPS 4333)
Kursus ini menerangkan sistem penyampaian penjagaan kesihatan yang diamalkan di Malaysia. Ia akan membolehkan pelajar memahami kompetensi teras yang diperlukan untuk profesional penjagaan kesihatan untuk meningkatkan kecekapan di kemudahan penjagaan kesihatan dan kualiti penjagaan yang diberikan; untuk mengurus, mengarahkan dan menyelaras perkhidmatan kesihatan dalam pelbagai tetapan, dari hospital ke amalan kumpulan perubatan. Menangani tanggungjawab sedemikian memerlukan gabungan kemahiran pentadbiran perniagaan dan pengetahuan mengenai perkhidmatan kesihatan, serta undang-undang, dasar dan peraturan yang mengawal industri ini.

Health Informatics (BPS 4342)
Kursus ini berkaitan dengan penggunaan teknologi untuk meningkatkan penjagaan pesakit serta meningkatkan keselamatan pesakit. Informatik berkaitan dengan data yang dihasilkan oleh perisian yang digunakan dalam penjagaan pesakit, bukan sahaja penyimpanan data tetapi juga pengambilan data sebagai laporan klinikal yang bermakna dan pengurusan sistem maklumat untuk memastikan keselamatan pesakit dan hasil perubatan yang optimum.

Law and Ethics for Health Professionals (BPS 4352)
Kursus ini direka untuk memperkenalkan pelbagai undang-undang dan etika yang berkaitan dengan produk farmaseutikal dan penjagaan kesihatan.

Drug Abuse and Society (BPS 4362)
Modul ini bertujuan untuk menyediakan pengetahuan tentang ubat biasa yang disalahgunakan dan masalah penyalahgunaan dadah kepada individu dan masyarakat, mengenal pasti faktor-faktor yang bertanggungjawab untuk penyalahgunaan dadah, dan menggunakan pengetahuan untuk rawatan dan pencegahan penyalahgunaan dadah.

Biostatistics (BPS 4373)
Kursus ini melengkapi kursus Metodologi Penyelidikan, di mana pelajar akan mempelajari konsep dan prinsip statistik asas untuk membantu analisis data dan interpretasi. Selain penekanan pada pemahaman statistik asas dan alat pembentangan data, sesi praktikal menggunakan perisian SPSS dimasukkan untuk memudahkan analisis sebenar dan pendedahan kepada pengendalian data dan pengurusan.

Entrepreneurship (MPU3212)
Banyak perniagaan baru dibangunkan berdasarkan aplikasi baru teknologi sedia ada atau teknologi baru. Sebaliknya, banyak perniagaan baru runtuh kerana pengurusan tidak memahami keperluan pelanggan, amalan pengurusan yang baik dan juga peranan teknologi. Tujuan utama kursus ini adalah untuk memberi pelajar keusahawanan pengenalan menyeluruh kepada proses keusahawanan. Antara lain, kursus ini meliputi topik seperti keputusan untuk menjadi usahawan, mengembangkan idea perniagaan yang berjaya, bergerak dari idea kepada firma keusahawanan dan mengurus serta mengembangkan firma keusahawanan.

Behavioural Science (BPS 4392)
Kursus ini akan memperkenalkan pelajar kepada pemahaman konsep asas psikologi dan permintaan penduduk pada pelbagai peringkat kehidupan mereka. Ia akan menjadikan pelajar meningkatkan kemahiran komunikasi mereka dengan profesional sekutu. Ia juga akan membantu pelajar memahami psikologi abnormal dan cabaran masa depan kepada profesional kesihatan dalam psikologi kesihatan dan penyakit.

Pharmaceutical Marketing and Management (BPS 4403)
Modul ini membincangkan semua komponen pemasaran seperti produk, tempat, harga, dan promosi farmaseutikal. Ia mengandungi topik berkaitan dengan konsep pengurusan, prinsip pengurusan dan fungsi pengurusan seperti perancangan, pengorganisasian, pengarahan, kepimpinan, motivasi dan kawalan. Kursus ini memberi tumpuan kepada isu organisasi, pengurusan dan teknologi yang berkaitan dengan jualan dan pemasaran farmaseutikal.

Hospital Planning and Administration (BPS 4413)
Topik yang diliputi dalam modul ini termasuk jenis hospital dan kepentingan lokasi dan susun atur hospital serta pengurusan keseluruhan kemudahan hospital dari segi kakitangan, peralatan, sistem maklumat, pengurusan inventori hospital dan pengurusan bencana dan sebagainya.

Health Promotion and Policies (BPS 4423)
Topik yang diliputi dalam kuliah termasuk prinsip, konsep dan sistem promosi kesihatan dan dasar. Perancangan, pengurusan, intervensi dan pelaksanaan promosi kesihatan diajarkan dalam modul ini. Pelajar kemudian akan menggunakan pengetahuan yang diajar melalui pembentangan dan projek untuk memenuhi keperluan modul ini.

Drug Design BPS 4432 (ELECTIVE)
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk penemuan, reka bentuk, dan pembangunan ubat, mencari sasaran ubat, kimia komputasi dan reka bentuk ubat berbantu komputer. Mekanik Kuantum dan Molekul, termasuk pemodelan molekul dan kajian dok.

Advanced Drug Delivery BPS 4442 (ELECTIVE)
Modul ini memberi tumpuan kepada perkembangan dalam farmaseutik seperti sistem penghantaran ubat berkekalan, terkawal dan bersearah, sama ada oral atau bukan oral.

Alternative and Complimentary Medicine (BPS 4452)
Modul ini merangkumi konsep-konsep utama dalam perubatan alternatif dan memberikan pemahaman kepada pelajar mengenai setiap jenis perubatan alternatif.

Financial Accounting BPS 4462 (ELECTIVE)
Topik yang dibincangkan dalam modul ini termasuk skop perakaunan, penilaian prestasi syarikat dan pelaporan kewangan, pengelasan dan penetapan harga kos, membuat keputusan kewangan dan pengurusan pelaburan serta prestasi dan penentuan harga pemindahan dalam organisasi yang diperbahagikan.

Research Project in Pharmaceutical or Health Sciences (BPS 4473)
Kursus ini berfungsi sebagai sambungan dari kursus Metodologi Penyelidikan dalam semester ke-6 di mana penyelidikan (makmal atau kajian lapangan) akan dijalankan oleh pelajar dalam kawasan yang telah dipilih sebelumnya. Untuk tujuan penilaian akhir, mereka dijangkakan untuk menyampaikan hasil secara lisan serta dalam bentuk disertasi (iaitu laporan akhir). Format disertasi ini mengikutinya dengan rapat satu yang biasanya disediakan untuk tesis pasca siswazah menurut peraturan universiti. Secara keseluruhan, pelajar mempelajari aspek penting penyelidikan langsung, menangani isu-isu berkaitan serta teknik penulisan akademik yang betul, mengutip, merujuk dan di mana mungkin, penyampaian di dalam seminar dan penerbitan dalam jurnal saintifik.

Kerajaan dan Dasar Awam Malaysia (MPU 3312)
Subjek ini bertujuan untuk memberikan maklumat dan pemahaman yang jelas tentang pentingnya dasar awam serta proses pembentukan dasar di Malaysia yang merangkumi aspek politik, ekonomi, dan sosial. Subjek ini juga menumpukan kepada jentera pentadbiran kerajaan serta fungsi-fungsinya dalam membentuk dasar di Malaysia. Isu-isu semasa berkaitan dengan pembentukan dasar di Malaysia juga akan dibincangkan.

Community Service (MPU 3412)
Kursus ini membincangkan konsep projek penglibatan komuniti, penyediaan kertas cadangan dan ciri-ciri projek yang berkesan. Tujuan kursus ini adalah untuk menyediakan pemahaman dan penghargaan dalam melaksanakan projek penglibatan komuniti. Pengajaran dan pembelajaran akan dijalankan dalam bentuk ceramah interaktif, perbincangan berkumpulan, pembelajaran berpengalaman melalui aktiviti berkumpulan dan sukarelawan. Pada akhir kursus, pelajar dijangkakan dapat mengamalkan nilai dan etika, kepimpinan dan kerjasama serta tanggungjawab sosial.

Personality Development & Enhancement MPE 3172 (ELECTIVE)
Kursus ini membincangkan dinamik perkembangan personaliti dan kemudian meneruskan untuk membimbing pelajar dalam membandingkan diri mereka dengan ideal agar mereka menjadi lebih peka terhadap kesukaran personaliti mereka. Ia turut melihat teori-teori perkembangan personaliti, tahap teori perkembangan, penyelidik utama dalam psikologi personaliti, dan pengaruh utama terhadap perkembangan personaliti.

Presentation & Communication Artistry MPE 3132 (ELECTIVE)
Kursus ini bertujuan untuk mempelajari dan mengamalkan prinsip-prinsip dalam berucap secara strategik, yakin, dan meyakinkan. Termasuk pelbagai pembentangan lisan: acara istimewa, pengalaman peribadi, dan spontan, perbincangan panel, maklumat dan persuasif. Fokus pada pengurusan kecemasan, penyusunan ucapan dan sokongan, etika komunikasi, pelbagai audiens, kemahiran mendengar, dan penyampaian dinamik.

Pharmacoeconomics BPH 4372 (ELECTIVE)
Modul ini bertujuan untuk menggambarkan asas ekonomi dan aplikasinya dalam sektor farmaseutikal dan kesihatan. Unit ini menerangkan teori-teori berkaitan ekonomi, dasar-dasar sistem kesihatan Malaysia dan pengurusan serta peraturan dan gambaran umum mengenai pembangunan dan pengawalseliaan farmaseutikal antarabangsa, dan skim faedah farmaseutikal antarabangsa, pampasan dan penetapan harga.

× Whatsapp