Categories
Uncategorized

Lepasan SPM 2019 – Laluan Pendidikan

Besok Ada Temujanji :

Ingat Temujanji Kita & Ingat Tugas Kita yang perlu di selesaikan SEBELUM 1 April 2020.

Tarikh tutup bagi permohonan UPUOnline adalah seperti berikut:

Lepasan SPM : 31.3.2020
Lepasan STPM/Setaraf : 7.4.2020

Tugas Anda Sekarang Adalah:

1. Muat Turun Pdf Prospektus Panduan Mengisi UPU Online. (Jangan enteng kerana saya tahu ramai yang gagal mendapat tawaran kerana pelbagai kesalahan termasuk salah Nombor Kad Pengenalan, Kod Kursus dan masalah kemaskini permohonan)

Anda dah tahu masalah internet line siput, buat awal lah.

2. Masuk ke KALKULATOR MERIT di http://upu.moe.gov.my/web/index.php…
dan isikan untuk mendapat PERATUS kemungkinan kelayakan anda MASUK UA (jika 75% ke atas tu, insyaAllah.. kot ada rezeki.

3. Masuk ke SELANGKAH KE UITM https://selangkah.uitm.edu.my/ dan isikan maklumat yang dikehendaki. Hantar. anda akan diberi senarai KURSUS yang anda LAYAK dan TIDAK LAYAK di UITM ( ini penting supaya anda tidak terkial-kial mencari kursus yang anda layak dan TIDAK TERPILIH kursus yang anda tidak layak.

4. Masuk ke E-PANDUAN SEMAK SYARAT https://online.moe.gov.my/upu5/epanduan/ untuk menyemak SATU PER SATU KURSUS yang ingin anda PILIH dalam SENARAI 12 itu.

a) Buatkan CATATAN KOD dan NAMA KURSUS dan SUSUN MENGIKUT KEUTAMAAN ANDA semua yang anda pilih itu (supaya mudah anda nak isi online nanti masuk masuk dalam laman permohonan ini https://online.moe.gov.my/upu/UPUOnline/login

b) Pastikan anda PELBAGAIKAN pilihan KURSUS dan UNIVERSITI

5. Semak SYARAT KELAYAKAN anda bagi setiap kursus yang anda INGIN MOHON (jangan mohon yang tak layak) Contoh:

https://online.moe.gov.my/…/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php…

MEMENUHI SYARAT AM UA /IPGM/KOLEJ MATRIKULASI/POLITEKNIK PRIMIER
DAN
SYARAT KHAS PROGRAM

1. Lulus Bahasa Inggeris
1. Lulus Mathematics
2. Mendapat LIMA (5) kepujian dalam mata pelajaran berikut:
Bahasa Melayu
SATU (1) mata pelajaran berikut:

Akuakultur dan Haiwan Rekreasi
Aplikasi Elektrik & Elektronik …seterusnya..

6. MATRIKULASI

: (3 Aliran: Sains Hayat, Sains fizikal dan Perakaunan) Yang layak boleh memohon. Jika di Tkn 5 anda ambil Prinsip Akaun, mohonlah Akaun, Ada Biologi ambillah Sains Hayat dan ada Fizik dan Kimia ambillah Sains Fizikal. Jangan main tibai jer, nanti meraung masa belajar di Matrikulasi. Faham..!!!

7. UNIVERSITI AWAM

ada 20. Pilih lah yang ada kursus anda nak, Semak dulu dalam e-panduan. Bukan pilih ikut MINAT saja, pilih juga ikut PELUANG. Jika yang anda minat tu tak ada, pilih yang lain yang ada PELUANG CERAH MASUK U. Jangan dek kira minat, langsung tak masuk U.

8. POLITEKNIK jangan lupa

Banyak kursus DIPLOMA. Kebanyakannya hand-on. Siapa kata Politeknik tak sama taraf dengan UA..!!!. Lulusan Politeknik mudah sambung Ijazah di Universiti Teknikal Malaysia Melaka. Selepas UPU tutup, nanti Politeknik akan ambil Intake ke dua. Jangan lupa pulak semak kat sini. Sebab Intake seterusnya itu mohon di laman web Poly https://www.mypolycc.edu.my/

9. ASASI. Ramai juga pelajar minat nak mohon ASASI .

Asasi ni perlukan A dan B saja kelulusannya. Contoh di UITM UE0222001 ASASI TESL#
UE0380001 ASASI UNDANG-UNDANG (KPM)
UE0380002 ASASI UNDANG-UNDANG (UiTM)
UE0520001 ASASI KEJURUTERAAN
UE0545001 ASASI SAINS

Macam ni haa SYARATNYA

Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred A dalam mata pelajaran:
Bahasa Inggeris
DAN
Minima Gred A- dalam mana-mana TIGA (3) mata pelajaran yang lain DAN Kepujian (Gred C) dalam Mathematics / Additional Mathematics
DAN Lulus temu duga dan ujian bertulis yang dikendalikan oleh Fakulti (kalau layak, mohonlah) . Asasi ni belajar kat universiti mana yang kamu mohon tu lah.

10 . MARA (UPIM)
MARA menyediakan banyak kursus profesional dibawah institusi mara
Masuk sini haa http://apponline.mara.gov.my/upimonline/
PERMOHONAN masuk sini http://apponline.mara.gov.my/Spupim/
PROGRAM AMBILAN JUN DIBUKA 5 MAC HINGGA 1 APRIL

Ada:
1) unikl https://www.unikl.edu.my/
2) KUTPM http://www.kuptm.edu.my/kuptm/
3) KOLEJ PROFESSIONAL MARA http://apponline.mara.gov.my/upimonline/KPM.pdf
4) Kolej Politek Mara https://www.kptm.edu.my/ms/
5) Kolej Kemahiran Tinggi Mara https://www.tvetmara.edu.my/
6) German Malaysia Institute https://www.gmi.edu.my/
7/ Mara-japan Industrial Institute http://mjii.kktm.edu.my/
8) Kolej Mara http://apponline.mara.gov.my/upimonline/KM.pdf
9. IKM https://www.tvetmara.edu.my/
10. GIAT MARA http://giatmara.edu.my/language/ms/index/

11. INSTITUT LATIHAN JABATAN TENAGA MANUSIA (ILJTM)
Ni ada banyak. banyak juga kursus DIPLOMA
Senarai ILJTM ni banyak . den bagi la haa (ILP, ADTEC) . bukan cikai-cikai ni pun, dah ratus ribu lulusan professional dari sini. Tengok syarat kelayakan dalam e panduan tu.

SENARAI ILJTM

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur: ILP Kuala Lumpur
Selangor: ADTEC Shah Alam, ILP Kuala Langat
Negeri Sembilan: ILP Pedas
Pulau Pinang: JMTI, ILP Kepala Batas, ILP Arumugam Pillai Nibong Tebal, ILP Perai,
Kedah: ADTEC Kulim, ILP Jitra
Perak: ADTEC Taiping, ILP Ipoh
Perlis: ILP Kangar
Kelantan: ILP Kota Bharu
Terengganu: ADTEC Kemaman, ILP Kuala Terengganu, ILP Marang
Pahang: ADTEC Jerantut, ILP Kuantan, Anjung ILP Muadzam Shah
Johor: ADTEC Batu Pahat, ILP Mersing, ILP Tangkak, ILP Pasir Gudang
Melaka: ADTEC Melaka, ILP Bukit Katil, ILP Selandar
Sabah: ILP Kota Kinabalu, ILP Sandakan
Wilayah Persekutuan Labuan: ILP Labuan
Sarawak: ADTEC Bintulu, ILP Kota Samarahan, ILP Miri

12. INSTITUT PENDIDIKAN GURU (IPG)
Mereka yang minat nak jadi CIKGU boleh mohon Tengok Syaratnya https://online.moe.gov.my/…/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php…

13. KEMENTERIAN PERTANIAN
Sesiapa yang minat dalam bidang ini boleh mohon Ada 8 kursus peringkat SIJIL

14. INSTITUT LATIHAN KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN (ILKBS) ada 65 kursus peringkat sijil. Boleh mohon

15. KPJ UNIVERSITI COLLGE (ini Swasta lah) Bernaung di bawah Johor Corporation. Mempunyai 27 Hospital Pakar dalam dan luar negara, 3 Kampus, Kota seriemas Nilai, Johor Bharu dan Penang. Menawarkan diploma dan Ijazah Nursing, Pharmacy, Fisioteraphy, Medical Imaging, Health Information Management, Healthcare managementa dan foundation.
Ni kalau nak mohon di sini https://koleksiminda.com/utama/borang-online/

Berpuluh tempat untuk sambung belajar.
Pilih jer lar… nak tanya apa-apa, boleh je wasap saya wan 0129026198 atau lawat artikel ni dihttps://koleksiminda.com/utama/2020/03/11/panduan-lepasan-spm-2019/

Categories
Uncategorized

KENAPA KAMI, KPJUC – KOLEKSIMINDA MENYARANKAN ANDA TERIMA TAWARAN KAMI

  • Yuran Pendaftaran yang rendah iaitu RM 500.00 sahaja
  • Pembayaran Yuran/ Baki dari Tanggungan secara FLEKSIBEL

CONTOH DIPLOMA IN NURSING YURAN RM 52,850.00

JIKA PTPTN BERI 85% DARI YURAN PENGAJIAN RM 52,850 X 85% = RM 44922.50

PINJAMAN PTPTN RM 52,850 – 44922.50 = RM 7,927.50  

TANGGUNG SENDIRI  UTK 3 TAHUN/6 SEM SATU SEMESTER

= 7,927.50/6 = RM 1,321.25  

BOLEH BAYAR SATU SEMESTER SEKALI GUS SBLM EXAM

BULANAN = RM 1,321.25 / 6 BULAN = RM 220 SEBULAN

Atau perundingan dengan Bahagian Akaun KPJUC

  • Bantuan permohonan PTPTN diselia oleh Pegawai Kolej
  • KPJ membantu pemohon untuk mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan
  • KPJ membantu untuk menguruskan dokumen untuk pengeluaran KWSP, Zakat dan Baitulmal
  • Peluang mendapat Tajaan separuh atau penuh dari hospital-hospital KPJ
        • Setiap pelajar yang mengikuti pengajian di sini berpeluang mendapat tajaan (separuh atau penuh) pengajian daripada Rangkaian Hospital KPJ yang ada di seluruh Malaysia. Syarat-syaratnya;
        • Menggunakan keputusan peperiksaan bagi tahun pertama (Semester 1 dan Semester 2)
        • ii. Memperolehi keputusan GPA 3.0 dan ke atas.
        • iii. Tiada rekod disiplin sepanjang tempoh tiga (3) tahun pengajian DAN
        • iv. Keputusan tajaan adalah bergantung penuh kepada pihak Hospital.
        • Sekiranya berjaya dalam sesi temuduga, pelajar akan terikat dengan kontrak perjanjian dan pekerjaan dengan hospital yang menaja. Syarat-syarat di atas juga sentiasa berubah dari masa ke masa.
  • KPJUC menyediakan Perlindungan Insuran RM 5000.00 kepada pelajar
        • KPJ Healthcare University College menyediakan insuran kepada pelajar. Premium perlindungan adalah sebanyak
        • RM5,000 setiap tahun dan tidak melibatkan kes-kes pesakit luar atau kes-kes rawatan susulan. Ia bertujuan
        • melindungi pelajar bagi kes yang melibatkan kecemasan seperti kemalangan. Insuran ini boleh digunakan di
      • mana-mana rangkaian hospital swasta dan kerajaan di Malaysia. Hospital KPJ akan diberikan keutamaan
  • PENGINAPAN ASRAMA –  adalah PERCUMA
      • Mahasiswa/i akan diberi penginapan asrama yang terbahagi kepada dua:-
      • – Penginapan semasa teori
    • – Penginapan semasa praktikal (sepanjang tempoh pengajian)

Bagi penginapan semasa teori, mahasiswa/i Sarjana Muda hanya diberi

kemudahan penginapan penuh pada tahun pertama sahaja. Bagi tahun-tahun

berikutnya penginapan mahasiswa/i adalah bergantung kepada pencapaian

akademik, penyertaan aktiviti kolej, pencapaian latihan di hospital dan

tingkahlaku disiplin. Ini adalah tertakluk kepada kekosongan penginapan dan

perubahan polisi penempatan oleh pihak KPJUC.

Bagi pelajar Diploma dan Foundation, penginapan disediakan sepanjang tahun

Belajar.

  • PENGINAPAN DI DALAM KAMPUS. – KPJUC Kampus induk menyediakan penginapan

Hostel 10 tingkat dalam kampus untuk Siswi dan 3 tingkat dalam kampus untuk Siswa.

HOSTEL SISWI DAN SISWA KAMPUS NILAI – DALAM KAMPUS

  • PRAKTIKAL / AMALI MAKMAL DAN HOSPITAL
  • Pelatih akan belajar Teori dan Amali serentak di makmal
  • Pelatih akan menjalani Latihan Amali di Hospital2 KPJ setiap semester.
  • JAMINAN KERJAYA – Lulusan KPJUC yang mencapai tahap kelayakan dan
  • sahsiah yang terpuji akan ditawarkan bekerja dengan Hospital-hospital Pakar KPJ.

Peluang Kerjaya?

Biasanya pelajar berpeluang bekerja dengan Hospital KPJ apabila tamat pengajian tetapi tidak secara oromatik. Proses permohonan dan temuduga biasa akan dilakukan. Pelajar juga boleh memohon kerja di tempat lain.

Inilah yang tiada di tempat lain. Kami di KPJUC memang bekerjasama rapat dengan 26 Hospital pakar KPJUC untuk menempatkan pelajar sebagai Pelatih pada setiap semester di hospital. Pelatih-pelatih akan menjalani latihan dan diawasi.

Hospital akan menilai pelatih dan memberi “sokongan” atau “tidak” . Jika Hospital mendapati Pelatih berkelayakan, hospital akan meminta ‘booking’ dari Kolej untuk dijadikan Staff mereka setelah tamat pengajian dan pelatih-pelatih ini berkemungkinan mendapat tajaan dari hospital ini untuk sepanjang pengajian mereka.

Keduanya, lepasan Diploma KPJUC terutama Nursing, Phisioterafi dan Farmasi akan terus ditemuduga selepas menamatkan pengajian dan ditawarkan bekerja dengan Hospital KPJ. Itulah yang berlaku selama ini.

Tuajuan anda masuk IPT adalah untuk belajar dan bekerja nanti, bukan menganggur. Maka kami sarankan anda memohon Kpjuc sekarang di https://koleksiminda.com/kpjuniversitycollege/borang-online/  atau anda terima saja apa-apa kursus yang ditawarkan oleh KPJUC

Lawati: https://koleksiminda.com/kpjuniversitycollege/

Categories
Uncategorized

Jemputan Memohon Intake Julai 2019 KPJUC

Salam Sejahtera Para Lepasan SPM dan STPM 2018

Apa khabar Anda Semua? Saya harap anda sihat sejahtera sementara menunggu keputusan SPM anda sedikit masa lagi. Semoga anda mendapat kejayaan yang cemerlang.

Anda wajar terus membaca maklumat dibawah ini. Saua perjelaskan bahawa KPJ University College sedang membuat Pengambilan bagi Kemasukan 15 hb Julai 2019 bagi Kampus Induk Kota Seriemas, Negeri Sembilan.

 

Selain itu, kami juga sedang membuat pengambilan bagi Kampus Johor Bharu (Diploma In Nursing) dan Kampus Pulau Pinang (Diploma In Pharmacy) juga kemasukan dalam bulan Julai 2019.

KPJUC menawarkan kursus-kursus Diploma In Nursing, Pharmacy, Physiotheraphy, Medical Imaging, Health Information Management serta Foundation.

KPJUC menawarkan kursus-kursus tersebut dengan harapan untuk meningkatkan penyertaan anda dalam bidang Sains Kesihatan yang menawarkan banyak peluang pekerjaan sebaik anda menamatkan pengajian.

Kami sebutkan di sini bahawa KPJUC yang mempunyai lebih 26 buah hospital pakar memang memerlukan graduan kami untuk berkhidmat di hospital pakar kami. Kami memerlukan Jururawat, ahli Farmasi, Pengendali mesin imbas, pengendali rekod perubatan dan juga ahli phisioterapi di hospital kami.

Ringkasnya, anda telah disediakan peluang pekerjaan sebaik menamatkan pengajian dengan kami. Hospital akan menemuduga anda untuk pengambilan sebagai staf di hospital kami. Ini yang dapat kami sediakan untuk anda dengan syarat anda lulus dengan pointer yang bagus dalam akademik dan praktikal di samping sahsiah yang baik dan diperakukan untuk mencapai tahap hospital kami yang professional.

Anda boleh memohon sekarang SECARA ONLINE DALAM PERMOHONAN KAMI. Koleksiminda adalah Penasihat Pendidikan KPJUC yang sah dan berdaftar. Anda boleh bertanya melalui whatsapps atau email untuk mendapat gambaran dan maklumat yang diperlukan. 

Program pengajian Diploma kami mengambil masa 3 tahun dan diluluskan oleh MQA. Sudah berpuluh ribu lulusan kami dan telah bekerja dengan kami. Anda fikir bagaimana?

Adakah anda mahu memiliki Diploma tetapi menganggur. Kami tidak suka mendengar perkataan menganggur kerana tujuan anda belajar adalah untuk bekerja. jadi mohonlah segera.

Anda boleh melihat soal-jawab mengenai peluang ini di SINI.

Anda boleh melihat syarat-syarat kemasukan di dalam setiap page bagi kursus berkenaan.

Setiap mereka yang ditawarkan masuk ke KPJUC kami akan maklumkan di SINI.

Jika anda memohon, kami tidak meminta satu sen pun dari anda. Ianya percuma. Kami akan verify samada anda layak atau tidak. Jika layak, sistem kami akan mengeluarkan surat tawaran dan terus dihantar ke email anda.

Mudah bukan. Anda mohon, ditawarkan tetapi tidak mahu masuk kerana memikirkan tawaran lain lebih menarik. Anda bebas membuat pilihan, kami tidak memaksa.

Jika anda ingin menukar untuk masuk ke intake seterusnya, kami benarkan, dengan syarat maklumkan kepada kami untuk kami keluarkan surat tawaran yang baru.

Memanglah, sepanjang anda belajar di sini anda akan dibiayai melalui Pinjaman PTPTN. Biasanya sekarang 80% dari yuran pengajian. Bakinya anda boleh gunakan KWSP ibu bapa atau anda boleh berbincang dengan Bahagian Akaun kami untuk mendapatkan cara bayaran yang fleksibel baki bagi pinjaman itu.

KPJUC juga ada menawarkan biasiswa dengan berpandukan syarat-syarat tertentu.

Satu lagi, Hostel Siswa dan Siswi tahun 1 kami ditempatkan di dalam Kampus, bersebelahan dengan dewan pengajian. Hostel kami adalah PERCUMA untuk anda.

Apa lagi yang terbaik dari ini?

Kami persilakan anda memohon sekarang kerana pengambilan adalah terhad kepda 400 orang sahaja untuk intake ini.

Mohon sekarang di SINI

Categories
Uncategorized

Keputusan Intake Februari 2019

Salam Sejahtera pemohon KPJ Healthcare University College intake 2019.

Terima kasih kerana anda telah memohon di laman kami untuk mendapatkan khidmat nasihat dan tawaran masuk ke KPJUC.

Kami sedang mengemaskini data dan mengeluarkan kan surat tawaran untuk kemasukan 25 Februari 2019 dan dihantar ke email anda.

namu begitu kami mengalami sedikit gangguan sistem untuk pemohon Diploma In Nursing dan sedang diselenggara untuk memberikan surat tawaran kepada anda.

Anda boleh menyemak di link ini

Sekian terima kasih.

Admin

Categories
Uncategorized

Ambilan Mac 2019

Categories
Uncategorized

Soal jawab mengenai KPJ University College

Categories
Uncategorized

TVET – PENJANA PELUANG KERJAYA MASA HADAPAN

Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET- Technical And Vocational Education And Training) merangkumi pembelajaran formal, bukan formal dan tidak formal yang mempersiapkan generasi belia dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam dunia pekerjaan. Menurut Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), TVET juga dikenali sebagai latihan perantisan, pendidikan vokasional, pendidikan teknikal, pendidikan teknikal-vokasional, pendidikan pekerjaan, pendidikan dan latihan vokasional, pendidikan vokasional, pendidikan kerjaya dan teknikal, pendidikan tenaga kerja, pendidikan tempat kerja, dan lain-lain.

TVET seperti yang ditakrifkan oleh UNESCO adalah meliputi “sebagai nilai tambah kepada pendidikan umum, kajian teknologi dan sains yang berkaitan serta peningkatan kemahiran praktikal, sikap, pemahaman, dan pengetahuan yang berkaitan dengan pekerjaan dalam pelbagai sektor ekonomi dan kehidupan sosial” . Di TVET, golongan muda berpeluang untuk belajar dari tahap asas hingga tinggi dalam pelbagai syarat yang dikehendaki oleh bidang pekerjaan.

Program TVET di Malaysia ditawarkan di peringkat sijil, diploma, dan ijazah oleh  agensi-agensi berikut iaitu:-

  1. CIAST, JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN
  2. IKBN, INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA / IKTBN
  3. IKM, INSTITUT KEMAHIRAN MARA
  4. ILP, INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN
  5. JMTI, INSTITUT TEKNIKAL JEPUN- MALAYSIA
  6. KKTM, KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA
  7. KK, KOLEJ KOMUNITI
  8. NATC, MAJLIS LATIHAN PERTANIAN KEBANGSAAN
  9. POLITEKNIK
  10. ADTEC, PUSAT LATIHAN TEKNOLOGI TINGGI

Menurut Pelan Pendidikan Pendidikan Tinggi Malaysia (Pengajian Tinggi) MOHE, terdapat kenaikan permintaan bagi tambahan 1.3 juta pekerja TVET menjelang tahun 2020 di 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang dikenal pasti di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) kerajaan.

Untuk memenuhi permintaan ini, kerajaan telah meningkatkan perbelanjaan pembangunan yang diberikan kepada institusi TVET awam dari RM 1.8 bilion pada tahun 2010 kepada RM 2.1 bilion pada tahun 2014.

Terdapat lebih 1,000 institusi TVET di Malaysia yang 506 adalah institusi awam.

Institusi awam seperti politeknik, kolej komuniti, kolej vokasional dan institusi pengajian tinggi lain boleh menampung kira-kira 230,000 pelajar.

Pada tahun 2013, daripada 429,000 pelajar yang menduduki peperiksaan SPM, 321,000 pelajar mendaftar dalam program pendidikan dan latihan tinggi, dengan lebih daripada 50% mendaftar di institusi TVET.

SITUASI SEMASA

Pada masa ini, kelayakan untuk pendidikan akademik (pendidikan tinggi) dan pendidikan vokasional yang ditawarkan oleh universiti, politeknik dan kolej komuniti (MOHE) diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA),

Program latihan kemahiran yang ditawarkan oleh institusi latihan kemahiran diakreditasi oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Kementerian Sumber Manusia.


KELOMPOK SASARAN

Perbezaan Sasaran Oleh Institusi Di Bawah KPT
Kolej Vokesyenal
Kolej Komuniti
Politeknik
Malaysia Technical University Network (MTUN)
Kumpulan Sasar
16 Tahun
(Selepas Tkn 3)
18 Tahun
(Selepas Tkn 5)
18 Tahun
(Selepas Tkn 5)
18 Tahun
(Selepas Tkn 5)
Syarat Kelayakan Masuk
PT3: Gred
D and E, Lulus BM
SKM Tahap 2
A,B,C,D for SVM, Diploma(DVM)
SPM with 1 kredit utk Sijil
Sijil untuk WBL Diploma
SPM dgn 3-6 credits for Diploma
Diploma utk WBL
Adv Diploma, WBL utk Bachelor
SPM dgn 5 kredit utk Diploma
Diploma utk
Adv Diploma,
Bachelor

APA PELUANG BELAJAR YANG DITAWARKAN?

Pendidikan Vokasional ditawarkan oleh institusi pendidikan di bawah Kementerian Pelajaran yang termasuk

  1. PAV (untuk lepasan UPSR),
  2. Kolej Vokesyenal,
  3. Kolej Komuniti,
  4. Politeknik dan Universiti MTUN. 

Kelayakan yang ditawarkan termasuk Sijil, Diploma, Diploma Vokasional Malaysia (DVM), Diploma Lanjutan, dan Ijazah Sarjana Muda (pendidikan vokasional).

Setelah selesai pendidikan sekolah rendah, lepasan sekolah UPSR (Standard 6) boleh memilih untuk mengikuti Pendidikan Vokasional Junior (PAV) di sekolah-sekolah awam. Pelajar yang telah melengkapkan Tingkatan 3 (PT3) mempunyai pilihan untuk mengikuti laluan latihan kemahiran (sama ada institusi latihan kemahiran awam atau swasta) yang membawa kepada 5 tahap kelayakan kemahiran dalam sektor kemahiran.

Mereka juga boleh mengikuti program pendidikan Vokasional 4 tahun di Kolej Vokasional MOE yang membawa kepada penganugerahan Diploma Vokasional Malaysia, DVM. Program DVM di Kolej Vokasional juga terbuka kepada graduan PAV.

Lepasan sekolah yang telah menamatkan SPM boleh mendaftar di Kolej Komuniti, politeknik dan MTUN (Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia) bagi pendidikan kerjaya untuk mendapatkan kelulusan sijil, diploma dan diploma lanjutan. Lepasan sekolah STPM / Matrikulasi dan pemegang Diploma boleh maju ke kelayakan ijazah sarjana muda di MTUN (Universiti Teknikal).

Iklan

TINDAKAN SEGERA LEPASAN SPM 2017


1- Mendalami Maklumat TEVT yang ditawarkan Oleh UPU
2- Cari Kursus Yang Di tawarkan oleh Institusi

3- Cari Semua Kursus ILKA-TEVT Yang Ditawarkan UPU

4- Carian Lihat Syarat-Syarat Program Yang Ditawarkan

5- Pilih Kursus dan Institusi Yang Sesuai dan Layak Semasa Memohon
ILKA – TEVT – LAPORAN PPPM 2016

PENUTUP

Berdasarkan situasi semasa di mana kerjaya menjadi matlamat akhir dalam pembelajaran anda, maka bidang teknikal dan vokesyenal ini boleh membuka ruang yang luas untuk memberikan pekerjaan di masa hadapan. Oleh itu, jangan abaikan peluang yang ada dalam bidang ini.

Terima kasih

Categories
Uncategorized

Kenapa Jadi Malas?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA…  

Hari ini sempat saya menulis satu artikel ini sahaja. Judul yang mudah dan tidak lah begitu hebat. Namun, mari kita berfikir sejenak tentang kehebatan otak kita yang dikurniakan oleh allah. Tuhan berikan kita otak. Ianya sama juga dengan haiwan, tetapi otak kita diberika lebih kerana Allah kurniakan akal.

Setiap bahagian otak kita berfungsi mengikut apa yang telah dimandatkan kepadanya apabila kita berusaha merealisasikan fungsi itu. Jika kita membiarkannya, tidak menggunakannya, akhirnya ia menjadi tumpul. Dalam bahasa kasarnya ianya terpendam, maka kita akan menjadi bodoh.

Kita mula belajar dengan aktif sewaktu kita mula dilahirkan. Agaknya sewaktu itu kita rasa keperluan untuk diri sendiri itu menjadi keutamaan. Maka kita sudah mula belajar untuk mencapai hasrat kita. 

Hari ini sempat saya menulis satu artikel ini sahaja. Judul yang mudah dan tidak lah begitu hebat. Namun, mari kita berfikir sejenak tentang kehebatan otak kita yang dikurniakan oleh allah.

Sewaktu kita dilahirkan dahulu, tanpa kita sedari kita telah mula berfikir. Berfikir untuk menangis, berfikir untuk makan kerana lapar dan berfikir untuk keselesaan diri.   apa tidaknya, setelah selamat kita keluar dari rahim ibu, kita akan memulakan hidup dengan mengeluarkan suara.

Menangis. Walaupun tiada siapa yang mengajar kita menangis semasa berada dalam rahim ibu, kita sudah pandai menangis tatkala belum sampai sesaat kita hadir kedunia. Kita menangis, suara yang kuat, memberitahu bahawa kita telah dihidupkan oleh Allah di atas muka bumi. Kita akan diam menangis apabila kita dimandikan, dibersihkan dan diberi selimut (bedung). maka tatkala itu kita merasa selesa.

Keselesaan itu telah menjadikan kita diam dan…dan.. Kita akan menangis semula apabila kita terasa perut sudah lapar. Maka si ibu akan menyusukan kita. Siapa yang mengajar kita?.  

Maka, tatkala itulah kita susah mula menuntut ilmu. Ilmu yang dihidayahkan oleh Allah secara tidak sedar yang menjadikan kita pandai merasa tidak selesa, lapar dan dahaga.

Kenapa Jadi Pemalas?

Maka hari ini kita perlu berfikir bahawa jika sewaktu kecil itu aku sudah mula mendapat ilmu yang dihidayahkan oleh Allah, kenapa pula hari ini ketika umurku sudah 5 tahun, 10 tahun, 15 tahun atau 20 tahun AKU MENJADI PEMALAS untuk menuntut ilmu???.

Kenapa demikian??? Maka sewajarnya hari ini aku perlu berfikir bahawa menuntut ilmu itu adalah kewajipan dari alam sebelum lahir hinggalah akhir hayat. Kerana ianya wajib dan diwajibkan. Fikirlah….Orang malas itu selalu rugi. Sangat rugi.

Peringatan

Sudah banyak peringatan diberikan. Bukan sahaja oleh ibu bapa atau guru, malah dalam kitab juga sudah diperingatkan. Tiada siapa akan merubah nasib kamu melalinkan kamu yang mengubahnya sendiri. 

Menuntut ilmu itu wajib kepada setiap Muslim tetapi ramai anak Muslim yang menjadi kutu rayau, kutu ponteng, tegar dan langsung tidak kasihankan diri sendiri. Inilah kelompok yang selalunya akan menyesal nanti. Setelah menyesal mereka akan mula menyalahkan ibu bapa, kawan dan paling teruk mereka menyalahkan takdir Allah sedangkan Allah sudah ingatkan dari awal lagi.

Sesal Tak Sudah

Jangan sombong..!!. Bila nanmpak menulis tentang sesal tak sudah, anda mencebik bibir. Anda kata tidak pernah menyesal. Sudahlah. Terimalah hakikat bahawa orang-orang yang terdahulu yang malas belajar sekarang ini mula menyesali atau telah menyesali nasib mereka. Ada yang berjaya, bukan tiada. tetapi hanya segelintir sahaja. Biasanya apabila berlaku perbualan tentang nasib masing-masing, barulah mereka yang malas ini mengakui menyesal kerana dahulunya mereka adalah kelompok pelajar pemalas.

“Apa awak susah, saya malas, saya susah, saya tak minta nasi awak”. Mungkin ini terdedik dalam hati orang yang sedang membaca tetapi anda akan marah jika anak anda malas kerana anda tahu kesannya. Anda pernah melaluinya dan anda tahu musibahnya. Penyesalan demi penyesalan akan timbul dalam benak orang pemalas, namun kerana ego, dia diamkan. sedarlah, malas tidak membawa apa-apa keuntungan. 

Sebenarnya setiap orang mempunyai keupayaan untuk membuang rasa malas itu. Cuma, ia bergantung kepada otaknya. Jika otaknya digunakan, maka ia akan membuang jauh rasa malas itu.

Buang rasa malas dengan kesungguhan, dengan waras dan dengan istiqamah. Anda akan berjaya mengubah masa hadapan anda dan keluarga anda. Bukan sedikit, tetapi seluruh kehidupan anda dunia dan akhirat.

Categories
Uncategorized

Apa itu Sains Aktuari?

APA ITU SAINS AKTUARI  

Bidang aktuari adalah bidang yang agak asing bagi kebanyakan orang dan merupakan salahsatu bidang yang belum mendapat perhatian daripada golongan muda sedangkan permintaantenaga mahir di bidang ini begitu diperlukan.

Perkembangan pesat yang berlaku di dalam industri kewangan, pelaburan dan insuransdalam pembangunan negara memerlukan ramai tenaga mahir di bidang ini. Apa, yang pastitenaga kerja bumiputera yang lulus di dalam bidang mi masih kurang.Skop bidang mi meninjau pelbagai peristiwa serta menganalisis pelbagai ketidaktentuanyang mempunyai kesan ke atas hayat manusia seperti kelahiran, kematian, perkahwinan, penyakit, kemalangan, persaraan dan kesan kewangan dalam masyarakat.Tujuan utama program ini untuk menyediakan pengetahuan asas yang diperlukan oleh ahliaktuari.

Program ini juga bertujuan untuk menyediakan para lulusan universiti yang berkaliber bagi mengendalikan urusan perniagaan insurans dan sistem kewangan lain yang bersangkutan dengannya.Pelajar yang ingin mengikuti program ini dan memilihnya sebagai kerjaya perlumempunyai kemahiran matematik dan bahasa Inggeris yang baik. Kemahiran pengurusan dankomunikasi yang berkesan juga penting memandangkan seorang aktuari itu perlu berjumpadan berbinang dengan orang ramai.!ntuk memperoleh kemahiran tersebut, semasa pengajian pelajar akan didedahkandengan pengajian asas matematik seperti statistik, kuantitati”, algebra dan sebagainya. Selainitu, pelajar didedahkan dengan asas ekonomi, matematik kewangan, asas perakaunan dankewangan, matematik aktuari, kaedah berangka, kaedah statistik, teori risiko, analisis pelaburan dan pengurusan port”olio, perancangan dan pengawalan aktuari dan isu#isu dalam sains aktuari.

Peluang kerjaya memang erah apabila memilih bidang ini. Kurikulum yang diatur bukan hanya memberi penekanan terhadap kemahiran matematik tetapi juga di dalam bidangekonomi, perakaunan dan sains. 

Bagi pelajar yang menyedari bahawa kerjaya ini mempunyai prospek yang luas tentunyasains aktuari menjadi pilihan. Bagi mereka yang berminat dengan angka-angka, kerjaya di bidang sains aktuari adalah pilihan yang tepat, ini kerana tugas ahli aktuari ialah membuatta”siran untuk menari nilai yang melibatkan nilai tanah, aset atau insurans.

Selain itu, lulusan bidang mi boleh menceburi pekerjaan seperti pegawai pengauditan, pegawai tuntutan, pegawai bank, ahli aktuari di syarikat insurans, perunding aktuari dan pengurus.  

CIRI-CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN ialah Meminati bidang ini. Berpengetahuan di bidang matematik, statistik dan ekonomi Mahir di bidang komputer Mempunyai kemahiran menganalisis.

INI PENGALAMAN YANG HEBAT… SILA BACA

Saya muatkan lagi di sini satu perikan dari Blog Amiratulnadiahhasan.wordpress.com  yang membicarakan tentang apa itu Sains Aktuari dari pengalamannya sendiri. Namun, yang ingin saya pesan di sini, bukan hanya anda membaca apa yang di salin  dari pengalaman Amiratul tetapi anda perlu melihat lebih 500 komen dan pandangan,  respon para pembaca mengenai Sains aktuari kerana ini akan menjelaskan lagi  pengetahuan anda tentang Sains Aktuari.

Komen-komen itu anda boleh lihat di sini

” Murid-murid, dah besar nanti nak jadi apa??”

“doktor!” “cikgu!” “polis!” “Jurutera!”

“Saya nak jadi seorang aktuari!”

Bayangkan kalau ada seorang anak murid menjawab hendak menjadi seorang aktuari, pasti cikgu akan   menggaru-garu kepala, tertanya-tanya, mungkin juga selepas itu terus surf internet, mencari makna ‘aktuari’. 

Apa agaknya, berkaitan laut ke??marin ke??ada pula perkataan sains kat depan tu?? Saya selalu tergelak, apabila orang bertanya tentang kos yang saya pilih, semua akan membuat muka pelik  bila saya menyebut kos ‘sains aktuari’.

Payah untuk saya menjawab kerana saya pun tidak tahu bagaimana  untuk menerangkan dengan sejelasnya. Ada yang mengatakan kos berkaitan laut kerana mungkin bunyinya  dekat-dekat dengan ‘akuari’, mungkin. Saya akan sedaya upaya menerangkan atau untuk mudah, saya akan  menjawab, lebih kurang sains matematik, banking, insurans. Saya pun tidak pasti adakah penerangan itu yang  terbaik, tetapi itu sahaja yang mampu saya terangkan lantaran saya juga baru sahaja memasuki alam aktuari ini. Jadi pada post saya kali ini, saya akan berkongsi sedikit tentang kursus ini bagi menerangkan kepada sesiapa yang  masih tertanya-tanya, dan juga untuk adik-adik yang akan menamatkan peperiksaan SPM tidak lama lagi. 

Sedikit sebanyak mungkin mereka akan berminat untuk mengambil kursus ini. Di Malaysia, kursus ini masih tidak berkembang dengan pesat  tetapi nampaknya kini keperluan seorang  aktuari semakin dirasai oleh syarikat-syarikat besar. 

Baru-baru ini, kakak saya menghadiri pameran kerjaya  di UKM dan melihat kebanyakan syarikat-syarikat besar kini memerlukan seorang aktuari. Pada saya,  ini perkembangan yang baik kerana apabila saya menamatkan pengajian nanti, lebih mudah untuk saya mendapat pekerjaan 🙂

Setakat ini, dalam pengetahuan saya, cuma ada beberapa buah universiti sahaja di Malaysia yang menawarkan kursus ini  iaitu UKM (sarjan muda), UITM (diploma dan sarjana muda), USIM dan saya baru terbaca baru-baru ini di Institut Sains  Matematik Universiti Malaya juga ada menawarkan bidang Sains Matematik pengkhususan dalam Matematik Aktuari dan  Kewangan.

Bagi di luar negara pula, negara yang bagus untuk kursus ini ialah USA, UK dan Australia. Untuk tajaan JPA,  biasanya JPA akan menghantar ke US atau Australia untuk sains aktuari, seperti saya, saya akan dihantar ke US dan sekarang  saya sedang menjalani American Degree Transfer Program (ADTP). Kalau tiada aral melintang dan dengan izin Allah,  saya akan ke sana pada musim luruh tahun 2010 🙂

Yang pasti membuatkan ia lebih menarik lagi ialah, kerjaya aktuari ini adalah antara 25 most highest paid job pada masa sekarang! Apakah yang dimaksudkan dengan sains aktuari? Seorang aktuari merupakan ahli perniagaan profesional yang berhubungkait dengan rekacipta insurans, pencen dan program- program kewangan yang lain.

Melalui aplikasi kebarangkalian, statistik, teori risiko dan prinsip-prinsip kewangan, seorang  aktuari dapat mengira risiko masa hadapan berkaitan dengan program insurans, anuiti dan pencen.

Untuk mencapai kesemua ini, seorang aktuari harus terdahulunya mengumpul dan menganalisa data untuk membentuk model  matematik. Model-model kebarangkalian penyakit, kematian, kemalangan dan sebagainya serta jadual-jadual kebarangkalian  pengangguran dan sebagainya dibina. Selepas kesemua kebarangkalian dan kos syarikat dikira, seorang aktuari mampu  menetapkan harga premium yang akan memenuhi keperluan pembayaran manfaat insurans yang dijangkakan. Seorang aktuari pernah dikenali sebagai arkitek kewangan dan ahli matematik kemasyarakatan disebabkan oleh kombinasi unik  kemahiran analisis dan perniagaan mereka dalam menyelesaikan masalah kewangan dan sosial yang kian meningkat.

Pengiraan  dan perancangan seorang aktuari adalah tulang belakang industri insurans dan sekuriti kewangan. Kerja-kerja aktuari banyak  melibatkan matematik, seorang aktuari juga mesti senantiasa mengikuti perkembangan isu-isu semasa dan tren perniagaan,  sains kemasyarakatan , undang-undang dan ekonomi. 

[1] Siapa yang sesuai untuk menjadi aktuari?

Pelajar cemerlang yang sangat baik dalam matematik. Seorang suka menyelidik dan senantiasa ingin tahu yang gemar mempelajari sesuatu dan suka menyelesaikan masalah rumit. Seorang yang gemar permainan strategi seperti catur dan permainan komputer yang mencabar. Seorang yang gemar menulis dan berkomunikasi dengan orang lain. Minat dalam isu-isu sejarah, sosial, perundangan dan politik. Seorang yang mempunyai motivasi diri dan mempunyai sifat kepimpinan. 

[1] Kebolehan yang baik dalam matematik untuk membolehkan pentafsiran ,penganalisaan dan penyelesaian masalah dilakukan. Pandangan praktikal Minda yang sentiasa analitis Boleh menghadapi masalah kewangan,pengurusan dan perhubungan manusia Boleh bertutur dan menulis dengan baik untuk tujuan komunikasi Pendidikan universiti dalam bidang matematik, statistic dan Sains aktuari. Boleh membuat keputusan dengan baik,mempunyai imaginasi dan berfikiran logic Kefahaman mendalam dalam ekonomi am,kecenderungan sosial ,perundangan dan kesihatan

[2] Ini adalah sedikit sebanyak tentang sains aktuari di Malaysia. Mungkin apabila saya sudah menyambung pelajaran  di US saya boleh menceritakan tentang kursus ini di sana pula,insyaAllah. Tetapi setakat pengetahuan saya kini,  subjek teras bagi sains aktuari ini ialah economics, calculus dan accounting. Adik-adik yang mengambil aliran sastera di sekolah juga boleh mengambil kursus ini, cuma perlu mendapat A  dalam matematik dan matematik tambahan. Juga bagi sesiapa yang mahu ke luar negara, pastikan  Bahasa Inggeris dan Sejarah jangan diabaikan. Untuk mendapat tajaan ke luar negara, pada kebiasaannya  penaja menetapkan sekurang-kurangnya 8A atau 8 1A. Jadi bagi yang sudah berhajat untuk ke luar negara,  mulakan langkah dari sekarang. Plan your life!

Categories
Uncategorized

Bagaimana Berubah?

BAGAIMANA  UNTUK BERUBAH

” Sekali air bah, sekali pasir berubah”.

Perumpamaan ini berkait rapat dengan  kehidupan kita. Namun, perubahan pada pasir itu hanya berlaku jika air bah. Jika kita ibaratkan kita adalah ‘pasir’ itu, maka pasir hanya akan berubaha bila dilanda iar bah.

Jadi, dalam kehidupan kita jika kita menunggu air bah itu, dan ia tidak berlaku, maka kita juga tidak lah berubah. Sampai bila menunggu jika ia tidak bah? Kita bicarakan di sini bahawa kita perlu sentiasa berubah. Berubah dari situasi yang kurang kepada yang lebih. Persoalannya kini, apakah yang perlu DIUBAH bagi menjadikan kita lebih baik dari sekarang.

“CHANGE”

Saya berikan tajuk kita hari ini dalam Bahasa Inggeris, namum, ulasannya sama-sama kita fikirkan. Baca

Pertamanya

“Change Your ‘Character’ ”

Ubah ciri-ciri diri anda. Jika memiliki ciri-ciri diri yang tergolong dalam ciri yang negatif, tukar kepada yang positif. Malas kepada rajin, jahat kepada baik, ponteng kepada hadir, nanti dulu kepada lakukan sekarang, selekeh kepada kemas dan sebagainya.

Hakikatnya ciri-ciri diri inilah yang mempengaruhi segala perlakuan dan tindakan anda. Ini bermakna jika anda mahu melakukan perubahan anda perlu melakukan perubahan pada ciri-ciri diri anda terlebih dahulu.. Mari kita lakukan…

6 ciri karektor yang wajar dijanakekalkan…

Kebolehpercayaan (Trustworthiness)

Bersikap jujur ??• Jangan menipu, menipu, atau mencuri • dipercayai – kata dikota • Berani kerana benar • Membina reputasi yang baik • setia – setia kepada keluarga, rakan-rakan anda, dan negara.

Menghormati (Respect) Menghormati orang lain ; mengikut Peraturan • bertolak ansur dan menerima perbezaan • Beradab sopan, Hindar bahasa buruk • mempertimbangkan perasaan orang lain • Jangan mengugut, memukul atau menyakiti sesiapa • Kawal kemarahan, penghinaan, dan perselisihan.

Bertanggungjawab (Responsibility) Lakukan apa yang perlu anda lakukan . Rancang masa hadapan. Bersabar dan terus mencuba. buat yang terbaik. Disiplin diri sendiri. Berfikir sebelum bertindak. belajar meramal kesan tindakan. Bertanggungjawab pada kata-kata, tindakan dan sikap anda. Jadi contoh pada orang lain.

Keadilan (Fairness) Menggunakan peraturan • Mengikut giliran dan berkongsi • berfikiran terbuka; mendengar pandangan orang lain • Jangan mengambil kesempatan daripada orang lain • Jangan menyalahkan orang lain tidak berhati-hati • Rawat semua rakyat dengan adil

Penyayang (Caring) Berbuat baik • berkasih sayang dan tunjukkan sikap ambil berat anda •mengucapkan terima kasih • Memaafkan • Membantu orang lain

Kewarganegaraan (Citizenship)

Apakah sumbangan anda untuk membuat sekolah dan masyarakat yang lebih baik • Bekerjasama • Libatkan dalam hal ehwal masyarakat • Sentiasa hadir dan mengambil bahagian • Jadilah jiran yang baik • Mengikut undang-undang dan peraturan • Menghormati pihak berkuasa • Melindungi alam sekitar • Sukarelawan Betulkan dan janakanlah 6 dasar kearah perubahan karektor anda ini…

Kedua,

“Change Your Hope”

Ubah harapan anda. Apabila kita mula merubah ciri-ciri diri kita maka kita boleh mula mencerna harapan. Harapan adalah dokumentasi minda. Harapan itu tidak kelihatan pada mata kasar. Ia adalah ‘janaan minda’. “Aku tiada harapan dapat A’. “Aku tiada harapan lulus” . Aku tiada harapan cemerlang”. “Aku mungkin hanya boleh dapat bla bla..bla..” adalah mainan minda yang negatif berpunca dari karektor yang negatif. Maka perubahan karektor anda membolehkan harapan anda diubah. “Aku boleh berjaya, aku boleh cemerlang, aku boleh lakukan atau aku berupaya menjadi mahasiswa” adalah perubahan positif dalam harapan anda. Ia amat penting untuk menjana motivasi diri anda.

Ketiga,

“Change Your Attitude”

Ubah Sikap anda Dominasi faktor sikap dalam mempengaruhi seseorang sudah dibuktikan. Mungkin kita kurang sedar atau tidak sedar langsung sikap negatif kita. Maka sentiasalah berubah ke arah sikap yang positif. Sikap yang positif dapat membantu untuk menangani lebih mudah dengan hal-ehwal kehidupan harian. Ia membawa keyakinan ke dalam hidup anda, dan membuat ia lebih mudah untuk mengelakkan bimbang dan pemikiran negatif. Jika anda jadikan ia sebagai satu cara hidup, ia akan membawa perubahan yang membina ke dalam hidup anda, dan membuat mereka gembira, lebih cerah dan lebih berjaya. Dengan sikap yang positif anda melihat sisi terang hidup, menjadi optimistik dan mengharapkan yang terbaik untuk berlaku.Ia adalah satu keadaan fikiran yang lebih bernilai membangunkan dan memperkukuh diri anda. Manfaat daripada sikap yang positif: Membantu mencapai matlamat dan mencapai kejayaan. Kejayaan yang dicapai dengan lebih cepat dan lebih mudah. Lebih bahagia . Lebih banyak tenaga. Kekuatan kuasa dalaman yang lebih besar. Keupayaan untuk memberi inspirasi dan memotivasikan diri anda dan lain-lain. Kurang permasalahan yang dihadapi di sepanjang jalan. Keupayaan untuk mengatasi apa-apa kesukaran. Kehidupan yang menyegarkan. Anda dihormati .

Keempat,

“Change Your Needs”

Ubah Keperluan Anda.

Hirarki Maslow menggariskan keperluan-keperluan manusia. Keperluan peringkat asas, psikologi dan keselamatan sudah pasti anda nikmati dalam zaman sekarang ini kecuali bagi yang terlalu daif. Namun kejayaan memenuhi keperluan asas makan, minum, keslematan dan pakaian itu memang penting. Di peringkat sekarang anda sudah perlu mengubah keperluan kepada peringkat tinggi yakni kasihsayang, hargadiri dan penghargaan kendiri. Kasihsayang .Manusia perlu rasa semangat kekitaan dan penerimaan, sama ada ia datang dari kumpulan sosial yang besar, seperti kelab-kelab, budaya pejabat, kumpulan agama, badan-badan profesional, pasukan sukan, geng, atau sambungan sosial kecil (ahli keluarga, rakan-rakan intim, mentor, rakan-rakan rapat, confidants). Mereka memerlukan kasih sayang dan disayangi (seksual dan tidak-seksual) oleh orang lain. Pengiktirafan diri. Semua manusia mempunyai perlu dihormati dan mempunyai harga diri dan maruah diri. Diri membentangkan keinginan manusia biasa yang boleh diterima dan dihargai oleh orang lain. Orang ramai perlu untuk melibatkan diri untuk mendapat pengiktirafan. Ketidakseimbangan di peringkat ini boleh menyebabkan harga diri rendah atau rasa rendah diri. Penghargaan Diri . Contoh, “Apa yang dapat oleh seorang lelaki buat dan ada, dia mesti ada. Ini membentuk asas yang perlu dilihat untuk diri-aktualisasi. Pada tahap ini mesti ada potensi seseorang dan merealisasikan potensi dirinya .Maslow menjelaskan keinginan ini sebagai keinginan untuk menjadi lebih dan apa yang seseorang itu, untuk menjadi semua bahawa seseorang itu mampu menjadi. Jadi, jika anda ingin dihormati kini, atau masa akan datang anda amat perlu melakukan perubahan kepada keperluan anda. anda perlu dihormati, maka lakukan sekarang, bertindak sekarang untuk mengubah karakter, harapan, sikap anda untuk mendapatkan keperluan penghargaan anda dimasa hadapan.

Kelima,

“Change Your Goal”

Ubah Matlamat Anda “Apakah cita-cita kamu?” . Itu soalan guru semasa kita berada di tahun satu. anda ingat??. Jika ingat, maka ia menggambarkan bahawa semua orang sudah mempunyai matlamat semenjak ia dapat berfikir. Semasa tahun satu anda mungkin menjawab untuk menjadi guru, doktor, Kerani atau sebagainya. Ianya berkisar dari apa yang anda pernah lihat dan dengar… Kini anda berada di tahap lain.. Jika anda hany menetapkan matlamat hanya untuk lulus SPM maka anda akan mengubah 4 perkara di atas tadi sesuai dengan matlamat untuk lulus SPM sahaja. Jika anda memasang matlamat untuk mendapat 5A+ maka segala yang direncanakan akan berkisar sebanyak itu sahaja. Jika anda meletakkan matlamat ‘Mesti berjaya mendapat Ijazah..maka usaha anda adalah untuk mendapat ijazah. Berbeza jika anda meletakkan matlamat “Mendapat Ijazah Kelas Pertama” maka usaha anda akan berbeza.   Maka, untuk memastikan usaha anda yang telah dibina berasaskan perubahan C H A N … tadi akan berterusan dengan tindakan yang kukuh, maka anda perlu mengubah matlamat anda ke matlamat lebih cemerlang…

Keenam,

“Change Your Expectation”

Ubah Jangkaan Anda   “Biasa”. “Agak-agak awak dapat apa?”. Boleh ke?. Soalan yang biasa didengar. Ini adalah gambaran orang yang tidak yakin. Ia tidak yakin bukan kerana tidak mempunyai keyakinan diri tetapi kerana tiada keyakinan bahawa segala tindakannya ke arah mencapai matlamat telah dilakukan dengan sempurna. Wajarnya kita membuat jangkaan yang waras. Jika kita jangka bahawa kita tidak akan mendapat hasil seperti yang kita kehendaki dalam ‘goal’ maka tindakan lain perlu dibuat, iaitu menggandakan usaha ke arah itu. Mengubah jangkaan tidak susah tetapi mengubah jangkaan yang waras dan benar adalah susah.   Pun begitu, jika saya diberi tugas untuk meletakkan jangkaan ‘hit’ ke laman ini, saya meletakkan sasaran 10,000 hit dalam masa 3 bulan. Untuk mencapai jangkaan itu maka saya perlu melakukan promosi demi promosi dengan penggunaan pelbagai kaedah. 

Maka jelaslah mengubah jangkaan itu sangat baik kerana ia mendorong tindakan kita untuk mencapai ‘goal’ kita. Jadi ubahlah jangkaan kecemerlangan anda setinggi mungkin dan lakukan untuk kecemerlangan itu.   JIKA MAHU BERUBAH..UBAHLAH ‘CHANGE’ ..BERUBAHLAH 360 DARJAH..